this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Phalacrocorax carbo carbo

Om det inte Ă€r varg och lo och jĂ€rv, Ă€r det… skarven.

Yrkesfiskarna i Stockholms skÀrgÄrd vill utrota skarven för att den Àter upp deras fisk och skitar ner deras kobbar och skÀr.

Det Àr löjligt. Jag tycker att skarven Àr en trevlig krabat att möta i havsbandet. Stilig, rent av.
NÀr han sitter dÀr med huvudet högt pÄ en trÀdgren i vattnet i den nedÄtgÄende solens motljus och brer ut sina stora svarta vingar för att torka fjÀderdrÀkten!

DÄ Àr det tiotusen gÄnger vÀrre att stöta pÄ alla horder av stockholmare och andra landkrabbor som invaderar skÀrgÄrden under sommarsÀsongen: hur mycket förorenar inte de med sina ölburkar och kassar av plast frÄn ICA och COOP och Systembolaget?

Ett sÀtt att bekÀmpa skarven Àr sÄ kallad oljering: man doppar skarvÀgg i matolja, vilket tÀpper till porerna i Àggskalet sÄ att fostret kvÀvs till döds. Ett Àgg sparas i varje bo. Det Àr inte av barmhÀrtighet utan tanken Àr att honan nÀr ett av Àggen klÀcks ska nöja sig med det och inte lÀgga en ny omgÄng som hon anses göra om alla Àgg Àr tomma. Bussigt!

Doppa turisterna i olja i stÀllet och lÄt skarvarna vara i fred! De fanns hÀr lÄngt innan nÄgon mÀnniska hade satt sin fot i det som lÄngt senare skulle bli Sverige!