this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Värre än han har ingen haft det

“Jag utmanar bilden av hur en författare ska vara och det gillar inte dessa människor. Jag blottlägger deras egna tillkortakommanden.”
Tangokvaljeren i teve hallucinerar inifrån en väl madrasserad nattmössa igen. Och: “Ingen annan svensk författare har fått utstå det jag har fått utstå.”

Har kavaljeren inte hört talas om Lasse Lucidor: den olycklige? Han förförde kanske inte fel flicka och blev kanske inte landsförvisad heller, som man hade för sig förr. Men Lasse levde ett utsvävande liv i alla fall och dödades i en duell på Källaren Fimmelstången, Kindstugatan 14, i Gamla stan i Stockholm. Där knådas i lera i dag och försäljes allehanda keramiska ting.
Thomas Thorild dömdes verkligen till ‘landsflykt’ för sina politiska pamfletter och hann även med att bli utkastad ur Danmark, för att han hade sagt något opassande om kungafamiljen.
Bengt Lidner satsade för det mesta på fel litterära hästar. Det gjorde att han inte uppskattades av hovet, vilket på den tiden betydde att en fortsatt karriär var i det närmaste utesluten. En gång när han gick i skolan hörde Lidner en knäpp inne i huvudet också, och från att ha varit sämst i klassen blev han i ett slag nästan bäst.
C J L Almqvist hade alltid trassliga affärer. Han fick också brådstörtat lämna landet sedan han blivit anklagad för att ha försökt giftmörda en procentare med arsenik. Almqvist reste till USA och dog i Bremen utan att ha återsett Sverige.
Erik Johan Stagnelius hade det nog inte heller så roligt alla gånger. Det sägs att han var ful och snuskig och ofta berusad. Kanske nyttjade Stagnelius opium, och så var han ofta ‘mjältsjuk’. Det vet jag ingen som är längre.
Har Ranelid hört talas om Strindbergsfejden och vet han att August vistades i inferno emellanåt och att han även åtalades för den självbiografiska romanen Giftas?
Vad jag vet har Ranelid inte ställts inför rätta ännu, men jag tycker att han borde hamna där för att han skriver så utomordentligt uselt.

Andra finns säkert som också har haft det ‘svårare’ än många. Bara det att alla springer inte runt och gråter ut om saken i tidningar och teve hela tiden hela tiden hela tiden.