this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Våga vägra vansinnet

Som den uppmärksamme läsaren av min blogg från helvetet redan har lagt märke till ska Björn Ranelid stuffa loss i nästa omgång av Let’s dance. TV4, förstås. Det är bara där man ägnar sig åt dåraktig komik.
Minns Peppe och Mallan. Kurtan och Birger Marulk och Willy the Walrus. Carl-Jan och Ekwall och Treutiger, häxan med hennahåret och alla bovars skräck. Var det Wahlbeck en av icke-dansörerna hette också? Oförglömliga kulturupplevelser alla.
Det är ofrånkomligt att Björne ska vara med i Let’s dance: nästan som en naturlag. Han är redan uppklädd också. Som en raggare på logdans: det blekta barret och med skjortan uppfläkt till en bit nedanför naveln. Sitter nog som gjuten hos alla tevetittande trånande tanter över 50.
Birger var med i Let’s dance en gång, jag minns inte längre när. Han vann inte utan åkte ut någonstans mitt i. Då blev Birger förbannad och skyllde på någon sjukdom han alltid pratar om men som ingen har sett. Och så på särskilt en av domarna: Tony Irving som är homosexuell och därför synnerligen opassande påpassligt kallades “ett rövhål” av alltid lika tolerante och fördomsfrie Birger.
Fast i dag låter det annorlunda: “Jag anklagar ingen, bara mig själv.” Den vedervärdige Birger Marulk: kanske landets mest svinaktiga person och en av mycket få människor jag känner som aldrig står för någonting han gör. Som den bekanta rotborsten till hela sin uppenbarelse: hård neråt och mjuk uppåt.
Nu kastar sig Birger in i danshelvetet igen. Han skriver ett öppet brev till Björne, där Birger uppmanar honom att hoppa av hela danskarusellen. “Säg nej, Björn! Våga vägra Let’s dance.” Men Birger förstår som vanligt ingenting: man hoppar inte av en karusell i full swing. Lita på mig: du kanske inte vet det, men jag är lite grand av en expert på karuseller. Jag åker helst i frack och tycker att karusellkonduktörerna ska ha det också.
Om man dessutom har skrivit under ett kontrakt på sin medverkan… ja, då förstår ju alla utom bombade Birger. Han som själv ställer in uppträdanden och bryter överenskommelser som han tycker att det passar honom bäst.

Härifrån hoppar man inte ostraffat

Nu återstår bara att se om Björne lyder Birgers välmenande råd. Det tror jag inte att han gör: Björne är lika maniskt självupptagen som Birger och missar inte gärna ett sådant här lysande tillfälle att sälja ännu fler böcker. Det hjälper inte hur mycket Birger smeker och slickar.
Sedan får vi se när Björne också har röstats bort från dansgolvet. Då kan han vara med i Ensam mamma söker och Bonde letar fru också. Det ger inga stilpoäng i min bok men kanske lite klirr i hushållskassan. Idol: nästan som uppfunnet och installerat bara för Björne.

Inte att lita på