this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Klotet krymper?

Nu krymper jordklotet till en liten Ă€rta i domarens visselpipa. – Nej, det Ă€r inte Birro. Inte den hĂ€r gĂ„ngen. Det Ă€r en annan döddansare i litteraturens cirkusmanege. Om du hĂ€nger med en stund till kommer du strax pĂ„ vem det Ă€r.
Om Gud skapade mÀnniskan, sÄ mÄste han Àlska fotboll. Tyranner och envÄldshÀrskare rÄder inte över grÀsmattor och barfotabarn som springer pÄ sandstrÀnder i Brasilien. MatematiklÀraren i det högre allmÀnna lÀroverket tÀnjer benen i passaren och förlÀnger radie och diameter. Gud och dÄrarna saknar fast adress.
En [icke namngiven] ledamot av Svenska Akademien “som föraktar fotbollens spel” utpekas som den ‘sjĂ€lvutnĂ€mnda intelligentians diktator’. [Sa rĂ€ven som aldrig nĂ„dde till rönnbĂ€rstrĂ€dets frukt.] Fotbollen skiljer inte mellan rika och fattiga lĂ€nder, tiggare och herremĂ€n, brun, svart och blek.
[Om författaren av dessa lika högfĂ€rdiga som larviga rader menar sjĂ€lva ‘bollen’ Ă€r han inte riktigt klok. Men fotbollens olika organisationer gör nog det: skiljer pĂ„ mĂ€nniskor. NĂ€r man tĂ€nker efter. Det Ă€r inte sant att alla mĂ€nniskor har samma möjlighet att sparka boll. Det har de inte ens i Sverige.]
Även en vit skjorta kan bĂ€ra sorgband. – Fast man brukar vĂ€l fĂ€sta ett sĂ„dant band pĂ„ kavajen eller överrocken? Jag har aldrig sett nĂ„gon som har det pĂ„ skjortan. Det var lĂ€nge sedan man sĂ„g ett ens pĂ„ en kavaj. Hur vanligt Ă€r det med sorgband i dag?
Artikeln stĂ„r att lĂ€sa i dagens Expressen och har rubriken Fotbollens gudomliga kraft. Det stĂ€mmer nog inte heller. 1969 utbröt la guerra del fĂștbol mellan Honduras och El Salvador. Ett krig som pĂ„gick under fyra dagar eller 100 timmar sedan El Salvador hade besegrat Honduras i VM-kvalet i fotboll. PĂ„ planen gĂ„r det ocksĂ„ hett till ibland. 1982 sparkade den vĂ€sttyske mĂ„lvakten Harald Toni Schumacher med nĂ€rmast oövertrĂ€ffad rĂ„het den franske backen Patrick Battiston sönder och samman vid VM i Sapnien. Battiston lĂ„g pĂ„ sjukhus i ett halvĂ„r efterĂ„t. Toni fick inte ens ett kort.
Inte sĂ€llan avgörs matcher för att spelare fuskar eller skĂ„despelar sig till förmĂ„ner de annars inte skulle ha fĂ„tt. Det vanligaste Ă€r att snubbla pĂ„passligt i motstĂ„ndarens straffomrĂ„de. Detta bidrar inte heller till att stĂ€rka ansprĂ„ken pĂ„ ett slags fotbollens ‘inneboende gudomlighet’.
Även de bĂ€sta fuskar. Just de man tycker inte skulle behöva göra det. Diego Maradona Ă€r en av vĂ€rldens frĂ€msta fotbollsspelare nĂ„gonsin. MĂ„nga anser honom rent av vara den allra bĂ€ste. Men det hjĂ€lper inte: ocksĂ„ Maradona fuskade nĂ€r han gjorde mĂ„l med handen i kvartsfinalen mot England i VM i Mexiko 1986. Det Ă€r ett av fotbollshistoriens mest omtalade mĂ„l och kallas i dag la mano de Dios: Guds hand. Maradona har sjĂ€lv efterĂ„t erkĂ€nt att han fuskade den gĂ„ngen i Mexiko.

NĂ€r Gud griper in

I förra VM spelade Frankrike och Italien final. DÄ rök Marco Materazzi ihop med Frankrikes lagkapten och storstjÀrna Zinedine Zidane pÄ ett sÀtt som inte hedrade nÄgon av spelarna. Zidane blev utvisad och Frankrike förlorade bÄde matchen och VM-pokalen pÄ kuppen.
Och jag lÀste senast hÀromdagen att Nordkoreas spelare rikserar att hamna i arbetslÀger nÀr de kommer hem. För att de förlorade varje match de spelade i Ärets VM.
För att inte tala om horderna av ölstinna huliganer som slÄss med jÀrnrör och demolerar hela stadsdelar efter matcherna. Gud verkar inte bry sig mycket om fotboll.

Tror att Gud bor i bollen