this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Blåbär och paj. Men inte på samma gång

Nu är Ranelid förbannad igen. Det måste vara något fel på honom, för han är alltid förbannad. På någonting. Ibland fattar man inte vad det är som har retat upp Ranelid. Men det kanske inte behöver vara något särskilt: det kan hända att Ranelid är förbannad av gammal vana. Av bara farten, så att säga. Han kanske har ett motorfel i huvudet? Jag har träffat sådana människor.
Nu är det i alla fall plisprofessor GW som påpekar i tidningen att Ranelid inte säljer lika många böcker som Stieg Larsson. Än sen? Det finns det ingen svensk författare som gör. Har aldrig funnits heller och kommer nog aldrig att finnas mer. Bunta ihop Ranelid med GW och Guillou och lägg till Liza och Läckberg och alla de andra deckardrottningarna så räcker det inte halvvägs i alla fall.

Var fan blev Ranelid av?

Sedan skriver professorn att Ranelid kränger sina böcker på otaliga föreläsningsturnéer runt om i landet. “Utanför bokhandeln”, kallar GW detta och det är ju precis vad det är också. Ranelid skryter själv om hur många böcker han säljer på det sättet. Vad är det då han bråkar om? Jo, sedan drämmer GW till med “den informella litterära ekonomin” och det fattar ju vem som helst vad han menar. Det gör Ranelid också, och det är därför han är så arg. Det finns väl ingen människa – utom GW, då – som kan tänka sig att Ranelid skulle… fuska med skatten?? Jo, det finns en till: jag kunde tänka mig det. Det är inte så ovanligt som man kunde tro att människor gör det. Jag kunde föreställa mig flera andra också. Det kan även du göra som läser det här.

Kommunikation med Vår Herre

GW har ingen aning om hur många böcker jag säljer. Därför ska han hålla käften. Ryter Ranelid i Expressen. Som om det är han och inte Stieg Larsson som säljer hundra miljoner böcker om dagen.
Sedan tar Ranelid till samma knep som han alltid gör när han hänger halvt medvetslös mot repen och domaren redan har räknat till åtta: han kastar paj på motståndaren. “Jag är mest anlitad som föreläsare i hela Sverige” vrålar Ranelid för sjuttiotolfte gången. Och “jag håller tal i sammanahng där han inte får titta på ens”. Jag undrar var någonstans det kunde vara?
Professor? fnyser Ranelid också. I lögn och förtal, i så fall.
Ranelid kunde ha talat om att han har snaskat blåbär från Meg Westergrens tuttar i Stjärnorna på slottet också. Och svarat fel på varenda fråga i På spåret: Ranelid tror att Nacka Skoglund är en… plats.

Inte ett resmål