this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

When time stood still

Jag har just bytt upp mig till en urläcker ny modell av Mondaine Official Swiss Railways Watch: en klocka där sekundvisaren bara rör sig 58 gånger på en minut! Jäkla konstig klocka, tänker du.

Men så fungerar alla klockor på schweiziska järnvägsstationer: där går sekundvisaren ett varv på 58 sekunder, stannar 2 sekunder och därefter hoppar minutvisaren fram en minut och sekundvisaren startar igen!
Ett himla smart trick för att få samtliga klockor på alla järnvägsstationer i Schweiz att alltid visa exakt samma tid. Denna specialitet förbluffade på den tiden alla tågresenärer i Schweiz: det var som om tiden stod still för en kort stund.

Mondaines specialdesignade röda sekundvisare ska påminna om den spade stinsen, när sådana exklusiva personer ännu fanns på varje järnvägsstation, signalerade med till lokförare och passagerare att tåget var klart att avgå.
Det är den röda sekundvisarens förtjänst att tågen i Schweiz alltid går precis på minuten.

stationmaster

second

Den klassiska schweiziska stationsklockan designades 1944 av Hans Hilfiker och Mondaine är i dag officiellt armbandsur för SBB-CFF-FFS: den schweiziska statliga järnvägen aka Schweizerische Bundesbahnen (SBB), på franska: Chemins de fer fédéraux suisses (CFF) och italienska: Ferrovie federali svizzere (FFS).
Hilfikers urtavla är för oss som ofta reser med tåg i Schweiz ett lika känt varumärke som Coca-Colas flaska och Mercedes kylaremblem och Toblerones förpackning eller för den delen utseendet på amerikanska dollarsedlar.

Jag har haft mina Mondaineklockor sen 1986, då de först introducerades. Om du undrar varför det ALDRIG händer att jag kommer för sent, så vet du det nu!

Min nya Mondaine heter stop2go och och har tillverkningsnumret 00049. Jag köpte den så klart på Trolltyg i Uppsala.

mondaine