this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Var sak pÄ sin plats

Åke Sintring har skrivit en insĂ€ndare i dagens Upsala Nya Tidning, dĂ€r han krĂ€ver att “En Carl Milles-staty ska synas!”
Det Àr Sten Sturemonumentet pÄ toppen av KronÄsen dÀr ingen kan se det som avses.

Idén till ett monument över Sten Sture den Àldre kom frÄn Uppsala StudentkÄr redan 1871, dÄ 400-Ärsdagen av slaget vid Brunkeberg den 10 oktober högtidlighölls. Först 1901 utlystes en tÀvling, i vilken en ung och Ànnu okÀnd Carl Milles deltog. Hans förslag hamnade först pÄ fjÀrde plats. Studenterna i Uppsala blev störtförbannade: de avsatte priskommittén och inbjöd Milles till Uppsala, dÀr en ny kommitté bestÀllde ett monument enligt Milles förslag och plötsligt var den unge skulpturstuderanden frÄn Paris mannen för dagen.

PÄ grund av brist pÄ pengar och oenighet om var statyn skulle placeras dröjde det Ànda till 1925 innan planerna blev verklighet: nÀr Sten Sturemonumnetet Àntligen kom pÄ plats lÄngt dÀr inne i skogen hade det gÄtt 25 Är sedan Milles gjorde sin första skiss. KonstnÀren arbetade nu i en helt annan, lÀttare stil och hade lÀmnat de tunga stenmonumenten bakom sig.
Även folksmaken hade Ă€ndrats och i KTH:s tidning Blandaren stod följande föredömligt korta recension att lĂ€sa: Mycket sten och lite Sture.

Åke Sintring i Laholm pĂ„pekar att i varje annan svensk stad med ett monument eller staty av Milles Ă€r dessa placerade pĂ„ en central plats i staden: Poseidon vid Ă€nden av Avenyn pĂ„ Götaplatsen i Göteborg, Orfeusgruppen framför Konserthuset i Stockholm, Folke Filbyter pĂ„ Stora torget i Linköping och Europa och tjuren pĂ„ Stora torg i Halmstad.
InsÀndaren föreslÄr att Sten Sturemonumentet flyttas till en plats framför gamla Upplands regementes kaserner pÄ Polacksbacken, dÀr Uppsala universitets IT-sektion bor i dag.

Det tycker inte jag. Redan tidigt pĂ„ 70-talet föreslog jag tillsammans med Alf Henrikson och Mats Rehnberg i radio att Milles Sten Sturemonument skulle flyttas frĂ„n Uppsala till Stockholm och placeras pĂ„ Sergels torg i stĂ€llet för Edvin Öhrströms grĂ€sliga glaspelare.
Det var ocksÄ hÀr slaget vid Brunkeberg mellan de kalmarunionsvÀnliga ledda av den danske kungen Kristian I och de unionsfientliga under den svenske riksförestÄndaren Sten Sture den Àldre utkÀmpades och inte pÄ KronÄsen i Uppsala.

UnionsmotstÄndarna segrade och efter slaget betraktades Sten Sture som en hjÀlte. Han dog Är 1503 och begravdes i StrÀngnÀs domkyrka. Sten Stures seger förevigades 1489 i Bernt Notkes skulpturgrupp Sankt Göran och draken i Storkyrkan i Stockholm, dÀr riddaren Sankt Göran alias Sten Sture rÀddar jungfrun Sverige frÄn den danska draken Kristian I.
BÄde Bernt Notke och symboliken i statyn har senare ifrÄgasatts. Men jag har hört av Alf H att i varje fall hÀsten Àr portrÀttlik.