this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Stad med storhetsvansinne

För tre och ett halvt Är sedan invigdes en skitful burk av plÄt och glas pÄ Vaksala torg i Uppsala trots mÄngas högljudda protester. Men sÄdant tjafs bryr sig inte komunalfullmÀktige i Uppsala om, de bygger och river som de vill i alla fall.
Nu Ă€r det bestĂ€mt dags för en ny nĂ€stan likadan lĂ„da igen: Uppsala universitet vill ha en ny förvaltningsbyggnad, för den gamla Ă€r… just det, bara gammal, helt enkelt.
Det duger inte i Uppsala: vÀrldsmetropolen vid the mighty River Fyris med nytt Resecentrum nere vid gamla jÀrnvÀgsstationen som ska bli restaurang och nöjeseteblissemang i stÀllet för tÄgstation och sÄ den dÀr konsert- & kongressburken pÄ Vaksala torg.

Nej, inte ett kÀrnkraftverk mitt i stan

Den nya förvaltningsbyggnaden ska byggas nedanför Uppsala slott och de sÀger att den ska bli bli Ätta vÄningar hög och synas ovanför slottet uppe pÄ KasÄsen som har ruvat över Uppsala i snart fem hundra Är. Gamla slott? Omodernt, fnyser universitetet i kapp med kommunalfullmÀktige.
“En byggnad som lĂ„ter tala om sig utanför Uppsalas grĂ€nser, som Ă€r av högsta arkitektoniska kvalitet och som blir ett karaktĂ€rsinslag i stadsbilden.” SĂ„ lĂ„ter ‘förutsĂ€ttningarna’ för den tĂ€nkta förvaltningsbyggnaden.
Som om mÀnniskomassor frÄn hela vÀrlden skulle störta hals över huvud till Uppsala för att glo pÄ ett kontorskomplex för ett universitet.

Det finns redan byggnader ‘som lĂ„ter tala om sig’ i Uppsala och som har gjort det rĂ€tt lĂ€nge. Förutom slottet, förstĂ„s, finns domkyrkan som Ă€r den största i Norden och Gustavianum och universitetsbiblioteket Carolina Rediviva.
Jag tycker att Helga Trefaldighets kyrka med domkyrkan som nĂ€rmaste granne bör rĂ€knas dit ocksĂ„. Den Ă€r mycket vackrare Ă€n domkyrkan: mer genuint ‘religiös’, om du förstĂ„r vad jag menar. Jag tycker att Helga Trefaldighet Ă€r Uppsalas vackraste byggnad.

SjÀlva univeristetsbyggnaden och Skytteanum och GeijersgÄrden och Grillska gÄrden och Grand Hotell Hörnan. Sveriges Àldsta botaniska trÀdgÄrd strax nedanför slottet och som anlades av Olof Rudbeck den Àldre och efter den stora branden 1702 av Carl von Linné som utvecklade Botan till en av de förnÀmsta trÀdgÄrdarna i vÀrlden.
Förut fanns Uppsala centralstation ocksĂ„, men den Ă€r som sagt ett minne blott trots att den har varit byggnadsminnesmĂ€rke sedan 1986. FĂ„r man riva som man vill dĂ„? Men som sagt: sĂ„dant tjafs…

I dag skriver Inger Sjöberg, som jag kanske borde veta vem det Àr men det gör jag inte, en utmÀrkt artikel i Uppsala Nya Tidning om stadens och univeritetets senaste megalomana projekt.
Den kanske angÄr oss som bor i Uppsala mest, men duger Ät andra att lÀsa ocksÄ. DÀr finns en bild pÄ hur huset kan komma att se ut, men den kan jag inte fÄ fatt i.
Den hÀr Àr i alla fall bÀttre, sÄ du fÄr nöja dig med den i stÀllet.

Även tillhĂ„ll för lĂ€ckra bibliotekariebaletten
Kabaré Karolina