this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Med skallen på skaft

Det har kommit nya gäster till Bistro la Petite Charbonnière i Uppsala. Ett gäng matglada domherrar har anslutit till stammisarna Ture Talgoxe och Bosse Blåmes och Kurre Koltrast. Jag tror att de håller till i von Bahrska häcken annars, för jag har aldrig sett några domherrar så här nära inpå förut.
Nu blir det ännu mer full rulle i kök och servering: domherrar är bastanta typer och äter säkert som de ser ut också. Kommer jag att hinna med? Orkar jag? Tänk om de där nya är ena riktiga lymlar och tar allt på en flaxnota varje gång. Hur går det då med la Petite Charbonnière?
Jag kanske måste anställa extra personal. Det finns två pingviner i stan som jag gärna lade vantarna på, men det är nog inte så lätt som det är tänkt. De kör karusell en del dagar i veckan och har nog svårt att komma ifrån. Annars är de som gjorda för att langa fram på en lite finare bistro. Vassa pingvinpinglor med humor och skallen på skaft. Perfekt klädda för jobbet också: alltid i oklanderlig frack.

Personalfest på la Petite Charbonnière

Det går alltid trevligt till på la Petite Charbonnière. Gästerna är rätt diskreta typer som mest ägnar sig åt de kulinariska finesserna. De dricker inte öl och vin och ingen har ännu beställt en gin och tonic på min bistro. Jag hoppas att de nya uppför sig på samma stillsamma sätt. Man vill ju inte ha utskänkningstillståndet indraget. Tillståndet för personalen, alltså.
Det är bara Ture som flaxar och flyger hela tiden: jag tror att hypofysen aldrig har växt ihop på honom.
Min lilla bistro stänger alltid i samma ögonblick som solen går ner: när mörkret faller faller även Ture och hans gäng. Då flaxar de i väg till sina små radhuslängor av kvistar och gamla löv i von Bahrska häcken strax om hörnet för att sova.
Det är då den frackklädda personalen på Bistro la Petite Charbonnière korkar upp ur förrådet och dansar på borden och sjunger oanständiga sjömansvisor till musette och mandolin och munspel ända till solen går upp och alltihop börjar om igen.

Lockbete vid entrén