this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Ingen fegis

Det finns 126 000 talgoxar i Sverige. Minst. Det vet vi för att svenska folket har under fyra dagar i januari rÀknat antalet vinterfÄglar vid fÄgelborden.
Fast i verkligheten finns det vÀldigt mÄnga fler. Det Àr ingen som har nÄgon riktig koll, för talgoxar Àr sÄ vanliga att ingen forskare bryr sig om att rÀkna dem. För trettiofem Är sedan gjordes ett försök att uppskatta antalet talgoxar frÄn norr till söder och dÄ blev resultatet tre miljoner par.
Det kan ju inte bara fattas 5 874 000 talgoxar: det Àr ju nÀstan hur mÄnga som helst.
Men varför gÄr folk ut och tittar efter talgoxar runt husknuten? NÀr det ÀndÄ inte har nÄgon betydelse? Fem miljoner och etthundratjugosextusen: det Àr en viss skillnad.
Eller vill man bara veta vilken fĂ„gel som Ă€r ‘vanligast’ i svenska villatrĂ€dgĂ„rdar? Jag kan bidra med tvĂ„ tuffa talgoxar som Ă€r stammisar pĂ„ Bistro la Petite CharbonniĂšre tillsammans med en blĂ„mes och tvĂ„ koltrastar och tvĂ„ domherrar och en nötvĂ€cka och tvĂ„ igelkottar.

Surpuppan och döddansaren Alfred Brehm som aldrig finner nĂ„gra förmildrande omstĂ€ndigheter hos nĂ„got djur skriver i sjĂ€tte bandet av Djurens liv FĂ„glarna 1 om min kompis talgoxen att han Ă€r “rastlös, nyfiken och rovlysten”. Sedan kommer det: doktor Brehms obligatoriska drĂ„pslag.

En annan gnÀllspik frÄn förr beskriver med avsmak talgoxens jakt pÄ bin:

Herr Brehm och herr Lenz borde ha stryk. Talgoxen Àr en mycket trevlig krabat som knackar pÄ mitt fönster nÀr inte maten serveras kvickt nog och han hÀlsar gÀrna pÄ inomhus: det Àr det inga andra fÄglar som gör utom nÄgon enstaka gÄng och dÄ sker detta av misstag och blir det ett sjuhelvetes liv innan dummerjönsen har hittat ut igen. SÄ bÀr sig aldrig Ture Tuffing talgoxe Ät.

Pilfink och blĂ„mes Ă€r som vanligt de nĂ€st ‘vanligaste’ fĂ„glarna vid svenska fĂ„gelbord under vintern: 88 000 och 81 600.

Min kompis och ingen fegis