this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Fritt fram

I morgon Àr det den sista april. Eller Valborg som de sÀger i Uppsala. Fast hon inte har namnsdag förrÀn dagen dÀrpÄ.

Valborg Àr den hemskaste dagen pÄ hela Äret i Uppsala. Bara Kulturnatten i september hamnar i nÀrheten.
Det Àr dÄ det ska forsrÀnnas i River Fyris och sillunchas och supas och slÄss i Ekoparken och champagnegaloppas nerför Carolinabacken, missshandlas och vÄldtas över hela stan.
Framför allt ska sÄ mÄnga urdruckna ölflaskor som möjligt krossas mot gator och trottoarer. Den firare som inte har pissat mot en husvÀgg i stan innan valborg Àr över fÄr inte vara med nÀsta gÄng.

Det Àr universitetets rektor som sÀtter i gÄng alltihop nÀr hon pÄ slaget tre segervisst lyfter sin studentmössa pÄ Carolina Redivivas balkong och inte sÀger det för dÄ blir hon avsatt i morgon men vad alla studenter ÀndÄ vet: Skövla sÄ mycket ni vill!

Jag vet inte. Men kunde rektor bli Ă„talad för… uppvigling, till exempel. MedhjĂ€lp till störande av allmĂ€n ordning?
Jag har inget emot att mÀnniskor firar den sista april. Men valborg i Uppsala övergÄr mitt förstÄnd.

FrÄn och med i Är fÄr man böter om man skrÀpar ner pÄ stan. 800 spÀnn och till och med mer i sÀrskilt allvarliga fall. Om polisen stÀller sig i Carolinabacken klockan tre i morgon och haffar alla flaskkrossare pÄ vÀg mot Stockholms nation kunde Uppsala betala snöröjningen hela nÀsta vinter.

För att lÀra nybörjarfirare hur man firar valborg pÄ riktigt i Uppsala har stadens universitet stÀllt samman nÄgra filmsnuttar dÀr före detta yrkesmilitÀren och numera stÄupparen och rolighetsministern Mikael Tornving guidar de ovana genom valborgstrÀsket.
Det Àr bland det sÀmsta jag nÄgonsin har sett. Micke tror att han Àr cool och att han kan hÄlla masken hela tiden: som Buster en gÄng.

Men det kan han inte. Micke Àr sÄ förtjust i sig sjÀlv att det hela tiden syns en ryckning i mungipan nÀr han smÄler över i sina barnsliga formuleringar.
Det Àr naturligtvis förödande: om man ska vara cool och hÄlla stenansiktet pÄ plats fÄr inte en ansiktsmuskel röras. DÄ mÄste man ha samma mimik som en pingisboll.
Eller som Buster gjorde. Det vill sÀga: han rörde inte en muskel alls. Det kallas konst av dem som begriper sÄdant och Àr inte alldeles lÀtt att utföra.

Naturligtvis mÄste Micke varna de ovana för överdrivet alkoholintag ocksÄ. Det Àr han tillsagd att göra. Men han gör det pÄ ett sÄdant sÀtt att det hörs hela vÀgen frÄn EddaspÄngen till Islandsbron att Micke sÀger: Sup av bara helvete, för fan! Det Àr valborg i Uppsala!

Att ‘filmen’, som finns att se hĂ€r, pĂ„minner om ett examensarbete i lekskolan gör inte saken bĂ€ttre. Sedan kunde uppdragsgivaren ha sagt Ă„t Micke att klĂ€ sig lite snyggare nĂ€r han Ă€ndĂ„ skulle stĂ„ framför en visserligen skakig men Ă€ndĂ„ kamera.
Nu ser Micke ut som hade han sovit i en sopcontainer i tre veckor. Eller firat valborg lika lÀnge? Jösses!