this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Felstavat

I tisdags sÄg jag bara pÄ Södermalm i Stockholm den goda sallad pÄ romansalld, riven parmesanost, krutonger och en dressing pÄ bland annat vitlök, sardeller, fransk senap och olivolja stavas ceasarsallad i stÀllet för caesarsallad pÄ minst fem olika restauranger.

Och i gÄr anslöt sig nyöppnade lyxkrogen Edenbergs i RÄdhuset vid Stora torget i Uppsala till de restauranger dÀr kökschefen eller vem det Àr som skriver matsedlar inte vet vad han gör.

Detta Àr inget misstag av den ofrivilligt komiska typ som restaurangmÀnniskor utan nödvÀndiga kunskaper i svenska sprÄket ibland briljerar med: sur strömming, stekt kyckling lever, lam innerfilé med klyftig potatis &c.
Och i en ICA-butik i stan kunde man för nĂ„gra Ă„r köpa smörGÅRDStĂ„rta. Bravo!

Men Edenbergs i Uppsala Àr inte en krog dÀr man förvÀntar sig en sÄdan storslagen okunnighet.

Det kostar mĂ„nga miljoner att öppna en krog mitt pĂ„ Stora torget i Uppsala; det kostar högst en tusenlapp att fĂ„ matsedeln korrekturlĂ€st av nĂ„gon som kan. SĂ„ till Edenbergs Restaurang & Bar sĂ€ger jag: Gör det – nu!

Annars tror jag inte pÄ köksmÀstare Anders stolta pÄstÄende pÄ Edenbergs hemsida: Kvalitet Àr vÄrt signum pÄ Edenberg.
Det borde sÄ klart gÀlla matsedeln i lika hög grad som den mat som serveras: matsedeln Àr ÀndÄ nÀst rockvaktmÀstaren det första man stöter pÄ nÀr man gÄr ut för att Àta.

Jag har Àven mÀrkt att felstavad mat ofta smakar sÀmre Àn den som Àr rÀtt stavad pÄ matsedeln.

Ofta felstavad gubbe med lagerkrans avbildad
pÄ en dinarius frÄn 44 f.Kr.
PĂ„ baksidan: Venus med spira och Victoria i handen