this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

But the world goes ’round

VadĂ„? Att skriva Ă€r vĂ€l ingenting. Det kan varenda kotte som Ă€r född före 1960. Och sĂ„ nĂ„gra som Ă€r födda efterĂ„t ocksĂ„. Men annars…?
Jag hoppas att du Àr född före 1960, annars blir du arg pÄ mig. Du som i alla fall minns den gamla hederliga TiotusenkronorsfrÄgan som sÀndes första gÄngen i januari 1959? DÄ kommer du Àven ihÄg Sten Broman och hans ofattbara kostymer i MusikfrÄgan [senare: Kontrapunkt], första gÄngen 1964: bÀsta svenska teveprogrammet nÄgonsin?

Har en bok eller ett teaterstycke nÄgonsin förÀndrat vÀrlden? Knappast. Inte i den mening som till exempel stora uppfinningar har gjort. Skiftnyckeln och kullagret och kylskÄpet och Erik Wallenberg med Rausings Tetra Pak, för att nÀmna nÄgra svenska.
Telefonen och glödlampan och radion. Bilen, kanhÀnda? Penicillinet och den olycklige Alan Turing med vÀrldens första dator. SÄdana saker.
Vad Ă€r Shakespeare och Strindberg och Hemingway och Camilla LĂ€ckberg mot det? Att skriva [och mĂ„la och musicera & c] Ă€r för det mesta en
 hobby. I mĂ„nga fall Ă€ven en vĂ€ldigt övervĂ€rderad fritidssysselsĂ€ttning.

Omstörtar inte samhÀllet

Är det ‘konst’ att stjĂ€la inventarierna pĂ„ Liljevalchs konsthall och sĂ€lja dem pĂ„ auktion efterĂ„t? Kom och köp min soppĂ„se: bara 30 000! Är det ocksĂ„ konst? PĂ„ vilket sĂ€tt har Lill-Babs ‘memoarer’ och Babbens bĂ€sta frĂ€ckisar ‘förĂ€ndrat vĂ€rlden’? Magnus Uggla och Markoolio, Anna Book och Linda Rosing och Blondinbella? Allt sĂ„dant dĂ€r har vĂ€l snarare gjort vĂ€rlden
 sĂ€mre?
Jag kĂ€nner inte till nĂ„gon bok eller mĂ„lning eller nĂ„got musikstycke som har gjort vĂ€rlden ‘bĂ€ttre’. Pablo Diego JosĂ© Francisco de Paula Juan Nepomuceno MarĂ­a de los Remedios Cipriano de la SantĂ­sima Trinidad MĂĄrtir Patricio Ruiz y Picassos Guernica Ă€r vĂ€l det konstverk som har kommit nĂ€rmast.
Francisco José de Goya y Lucientes El tres de mayo 1808 en Madrid? Men inte ens det hjÀlpte: mÀnniskor krigar ju och slÄr ihjÀl varandra Ànnu i alla fall.

VĂ€rldens viktigaste tavla?

Om du inte kan sÄ mycket annat Àn att skriva fÄr du vÀl hÄllas med det. Men sÄ jÀvla mÀrkvÀrdigt Àr det ÀndÄ inte. Jag skriver till och med nÀr jag sover och cyklar och ligger med flickor. Fast det gör jag ju inte sÄ ofta. Sover och cyklar, alltsÄ.
VadÄ? Jag vill inte förÀndra vÀrlden. Jag vill bara vara i den.

Sexualbrottsutredningen har föreslagit att alla mÀn som blir anklagade för vÄldtÀkt mÄste kunna visa [sic] att kvinnan har varit helt och hÄllet med pÄ noterna.
Hur skulle det gĂ„ till? Ska jag ha ett fĂ€rdigtryckt formulĂ€r i innerfickan att visa upp varje gĂ„ng innan jag gĂ„r hem frĂ„n Svenssons med en tant? “HĂ€rmed intygas att
 & c.” Skriv under pĂ„ den streckade linjen. Och sĂ„ tvĂ„ vittnen som intygar underskriftens Ă€kthet. Var hittar man dem i en nĂ€stan mörklagd bar klockan halv tre pĂ„ natten? Dessutom tvĂ„ som fortfarande kan stĂ„ upp?
MĂ„ste hon och jag skylta inför hela krogen varje gĂ„ng med vĂ„ra lĂ„ga och simpelt primitiva avsikter? Varför fĂ„r man inte flörta i fred lĂ€ngre? SĂ„ dĂ€r som man gjorde i Sme’backen och i Stockholm och Simrishamn och pĂ„ alla andra stĂ€llen förr?

Hur roligt blir det nu att smyga ut i uppsalanatten för att snÀrja kvinnor pÄ stan med nÄgra förrÀdiska vinare? Det var mycket enklare förr i tiden: nÀr man slog damerna i huvudet med en knölpÄk och slÀpade hem dem i hÄret. Det behövdes inte ens nÄgot vin för det var inte uppfunnet Ànnu och det var aldrig nÄgon som brÄkade heller: utan knölpÄk och lÄgt hÄrfÀrste samt ett kraftigt kÀkparti med underbett var man ingen riktig karl förr. Utan knölpÄk fick man inga tjejer alls pÄ stenÄldern.

Ska det finnas formulÀr för mÀn att skriva pÄ ocksÄ? Hur gör du nÀr du ska ha hem en motstrÀvig karl pÄ fyllan frÄn Spyan och Sturehof, Gröne JÀgaren och Broder Tuck? Kör du fortfarande med den gamla hederliga brödkaveln gömd under puderdosan i handvÀskan?

SjÀlv raggar jag numera gÀrna pingvinpinglor pÄ Verona och Bella Pizza i Gottsunda. Det blir billigare sÄ: dÀr krÀvs varken vin eller knölpÄk. Utom som tillhygge att försvara sig med mot traktens redan buckliga busar?
Och inget vattentÀtt intyg med hennes bevittnade namnteckning som fritar mig frÄn allt ansvar för vad som hÀnder efterÄt: i Gottsunda finns det ÀndÄ ingen som har en penna eller minns i morgon vad som hÀnde i gÄr.