this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Bruksanvisning för bokhandlare

Vad är det för en lumpen bondfångarbokhandel som säljer böcker under falska förespeglingar och med vilseledande marknadsföring? Akademibokhandeln är landets ledande i branschen och jag har köpt mina böcker där i åratal.
Men nu vet jag inte l√§ngre. Hur √§r det m√∂jligt att en bokhandel kan mista f√∂rst√•ndet s√• till den grad att den till√•ter landets s√§mste f√∂rfattare alla kategorier att g√∂ra skaml√∂s reklam f√∂r sig sj√§lv och sin bok ‚Äď
i bokhandelns namn! Den intet ont anande bokköparen kan ju luras att tro att den lögnaktige poetens överdrivna omdömen är Akademibokhandelns egna. Om jag säger att jag finner tillvägagångssättet och bokhandelns affärsmetod besynnerliga har jag inte sagt för mycket.

Det Stora Litteraturpriset antyder bedrägligt ett annat mycket större pris men heter egentligen Litteraturklubbens stora litteraturpris och var inte särskilt stort heller. Det utdelades under en kortare tid av en anonym prisnämnd till särskilt oförtjänta författare. Prissumman uppgick till svindlande tio euro. Nöjesguiden är en gratistidning om populärkultur och priset av motsvarande tyngd och lyskraft. Tidningen Dagen startades av Lewi Pethrus och leddes under många år av en före detta fiskmånglare från Göteborg. Årets kristna förebild röstas fram av tidningens frikyrkliga läsare och 2003 års förebild blev ordentligt skamfilad efteråt när den lismande ögontjänarens gloria hamnade rejält på sned och halkade ner runt fotknölarna på honom efter diverse amorösa krumsprång.

Guldskölden röstas fram av samma ölstinna huliganer som lever rövare med bomber och basebollträn på landets fotbollsarenor och den numera före detta förebilden fjäskar alldeles särskilt för. Jungman Janssonpriset delas ut av en ideell intresseförening och lokal fanklubb i Ludvika med omnejd som de senaste tjugo åren har utmärkt sig sig mest genom att utse ovärdiga pristagare som ofta utgörs av personer som vurmar för kolbullar och stockeldsbrasor och famlande religiöst sökande.

Av n√•gon anledning underl√•ter mottagaren att n√§mna det f√∂rn√§mliga Johnny Bodepriset som f√∂rfattaren tilldelades 2015 och √§nd√• kan det vara den enda utm√§rkelse han f√∂tj√§nat. Priset delas ut till en kulturpersonlighet som under f√∂reg√•ende √•r har drattat mest i dragharmonikan eller ‚ÄĚp√• annat underh√•llande vis st√§llt till det f√∂r sig sj√§lv och sin omgivning‚ÄĚ. Priset bet√•r av ett blygsamt belopp som utdelarna sj√§lva festar upp p√• lokal varefter kvitto p√• det som konsumerats samt diplom med motivering √∂vers√§ndes till den olycklige pristagaren.

Om det var jag som ägde rättigheterna till Augusts och Villes i Momåla litterära kvarlåtenskap skulle jag omedelbart föbrbjuda Akademibokhandeln att saluföra dessa författares böcker.
Nu får jag nöja mig med att byta bokhandlare i stället. Det hade jag inte tänkt göra sedan jag handlade alla mina böcker av Carl Olof Josephson och Mirjam Fritz-Crone på gamla Sandbergs bokhandel vid Humlegården i Stockholm på 60-talet och fram till 1974 då butiken upphörde. Och på Franska bokhandeln på Saltmätargatan som så klart inte heller finns kvar längre. Det var på den tiden en riktig bokhandeln hade stajl: om man kom in på Sandbergs och frågade efter en titel de inte hade kutade ett biträde (jo, bokhandelsmedhjälparna kallades fortfarande så då) strax till konkurrenten Hedengrens alldeles runt hörnet och hämtade den där. I slutet av varje år clearades lånen mellan butikerna. Så ska en bokhandel skötas!