this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Tafsa inte pÄ tiden!

I natt klockan tre ska nio och en halv miljon mÀnniskor i Sverige stÀlla om jag vÄgar inte tÀnka pÄ hur mÄnga miljoner klockor. För att inte tala om resten av vÀrlden, dÀr sÄdana dumheter förekommer.
Det Ă€r ett himla bekymmer varje gĂ„ng. Hur var det nu: framĂ„t eller bakĂ„t? Jag tror Ă€ndĂ„ att jag har lĂ€rt mig det dĂ€r till slut: klockan ska stĂ€llas en timme tillbaka. Eller… framĂ„t?
Vad ska alltihop vara bra för? Varför inte köra med sommartid Äret om? Jag Àr övertygad om att det skulle vara lika bra. Eller rent av bÀttre?
Det var Ola Ullstens borgerliga regering som införde det dÀr Är 1979. Det var inte mÄnga som gillade den dÄliga idén dÄ heller. Bönderna var nog mest förbannade: skulle alla kor fÄ dÄndimpen nu nÀr de inte blev mjölkade pÄ exakt samma klockslag Äret runt? Men korna överlevde. Kor Àr smartare Àn vi: de skiter i om klockan Àr en timme mer eller mindre.
Ja, men du fÄr sova en timme lÀngre pÄ vintern, sÀger de som fattar allt. VadÄ? Vem vill sova sÄ lÀnge? Inte jag i alla fall: jag gÄr alltid upp före klockan tre. Ja, men ljuset! Det struntar jag i. Jag har alltid svarta glasögon. Annars ser jag ingenting hur ljust eller mörkt det Àn Àr.
För lĂ€nge sedan hade man olika tider i Sverige. Det beror pĂ„ att klockan Ă€r precis en timme mer i Örebro Ă€n den Ă€r Greenwich. I Göteborg Ă€r klockan dĂ€rför en halv timme före den i Örebro och i Stockholm en halvtimme efter. Om vi ska vara noga, alltsĂ„.
Men det gjorde inte sÄ mycket dÄ, för ingen brydde sig sÄ mycket och mÄnga hade nog ingen klocka heller. Men sÄ kom jÀrnvÀgen och dÄ blev det en himla röra i tidtabellerna och till slut var det inte mÄnga som kom i tid alls. Korna? De tuggade sitt grÀs, som vanligt. Kolugnt.
Men i dag? Ge fan i att stÀlla visarna fram och tillbaka tvÄ gÄnger om Äret. Ska det vara sÄ svÄrt att bestÀmma sig för vad tiden Àr liden?
Den dÀr Ullsten blev inte gammal pÄ sin post heller. Han blev ambassadör i Kanada sedan och dÀrefter vet jag inte var han blev av.

Clever utan klocka