this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Och plötsligt var det 1929

Början och slutet pĂ„ millennier och sekler Ă€r sĂ€rskilt intressanta för dem som vill finna nĂ„gon ‘mening’ med allt. Och varje Ă„rtal som slutade pĂ„ tvĂ„ eller flera nollor ansĂ„gs viktigare Ă€n andra. I dag nöjer oss med en nolla pĂ„ slutet, om det inte finns fler. Det hĂ€nder till exempel att nĂ„gra fortfarande talar lĂ€ngtansfullt om ‘det ljuva 60-talet’.
Eller de som Ă€r Ă€nnu lite Ă€ldre: nĂ„gra kanske finns Ă€nnu som minns ‘det glada 20-talet’. Det var bland annat dĂ„ den ‘nya’ kvinnan föddes. Hon som körde bil och rökte cigaretter, drack alkohol, dansade och hade bĂ„de Ă€lskare och Ă€lskarinnor. Kanske allra bĂ€st beskriven av Victor Margueritte i skandalsuccĂ©n La Garçonne. I Sverige fick romanen titeln Ungkarlsflickan.

Samtidigt spelade ‘cabaretsĂ„ngare’ Evert Axel Taube in sin första grammofonskiva genom en taltratt i en provisorisk studio pĂ„ Hotell Continental i Stockholm den 26 januari 1921. 1920-talet Ă€r Ă€ven den period amerikanerna gĂ€rna kallar the Jazz Age. Det var dĂ„ vĂ€rlden skulle uppfinnas pĂ„ nytt efter vĂ€rldskrigets sammanbrott.

Men plötsligt var det 1929. Decenniet avslutas med att börsen kraschar pĂ„ Wall Street i New York med internationell ekonomisk kris som ödesdiger konsekvens. Det ‘glada’ 20-talet Ă€r förbi: nu Ă€r det strax inte modernt att dansa charleston i korta kjolar och shinglat hĂ„r mer. Och i Europa skrĂ€nar nazister och fascister allt högre. Det var de som mer Ă€n andra hatade allt som var modernt.
Och sĂ„ alla de som sĂ€ger sig ‘rĂ„ka i kris’ nĂ€r de ska fylla jĂ€mna 30, 40 eller 50, & c. Som om Ă„ldersnojan framkallas av nĂ„got talmystiskt eller kabbalistiskt outgrundligt. Samma akuta oro infinner sig ju aldrig nĂ€r det Ă€r dags att fylla nĂ„got annat Ă„r: 29 eller 31, 39 eller 41, 49 eller 51.
I synnerhet för de flesta som var med dĂ„ synes Ă„rtalet 1968 i dag framstĂ„ med nĂ€rmast mytologisk lyskraft. Det var det Ă„ret dĂ„ studenterna revolterade överallt i vĂ€stvĂ€rlden. Med början vid Columbia University i New York tvĂ„ veckor innan ockupationen av l’UniversitĂ© de Sorbonne i Paris. Det var dĂ„ Martin Luther King Jr och Robert Francis Kennedy mördades i USA samt hela vĂ€rlden kunde se i teve nĂ€r Sydvietnams polischef NguyĂȘn Ngoc Loan kallblodigt avrĂ€ttade krigsfĂ„ngen NguyĂȘn Van Lem aka kapten Bay Lap pĂ„ öppen gata i Saigon genom att skjuta honom i huvudet.

Saigon den 1 februari 1968

I Afrika invaderade Nigeria den lilla utbrytarstaten Biafra, i Kina pÄgick kulturrevolutionen för fullt och i Tjeckoslovakien krossade kommunisterna i Kreml den sÄ kallade PragvÄren, vilket sannolikt var början till slutet för det sovjetiska vÀldet. Men 1968 var inte mer dramatiskt Àn de flesta andra Är. Mycket av det som hÀnde dÄ har hÀnt bÄde före och efter. Det som intrÀffade 1968 hade börjat redan i mitten av 60-talet och skulle pÄgÄ Ànnu nÄgra Är in pÄ 70-talet. Av samma skÀl Àr det inte heller sÀrskilt meningsfullt att utnÀmna nÄgot bestÀmt forntida Ärtal, dÄ allt som efterÄt verkar viktigt hÀnde pÄ en och samma gÄng.

Campbell Soup I (Tomato)
ANDY WARHOL 1968

Klas Östergren, som sjĂ€lv Ă€r född 1955, kallade för mer Ă€n 30 Ă„r sedan det som intrĂ€ffade i Paris i maj 1968 “en överreklamerad karneval”. Han har förmodligen mer rĂ€tt Ă€n mĂ„nga av oss “turister i historien” som var med dĂ€r nĂ€r alltihop utspelade sig en gĂ„ng och som sitter hĂ€r i dag och försöker erinra oss ett och annat. Och Ă€ndĂ„: “Fortfarande finns ingen bĂ€ttre representant för Frankrike och Paris 1968, Ă€n Arthur Rimbaud frĂ„n maj 1871”, skriver Birgitta Trotzig Ă„r 1977. Det tror jag att hon efter 30 Ă„r fortfarande har alldeles rĂ€tt i. Jag Ă€r sĂ€ker pĂ„ att Trotzig kommer att ha rĂ€tt om ytterligare 300 Ă„r.

Poet pÄ plats i Paris 1871