this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Med hatt eller utan

PĂ„ Island kallas det lokala kĂșmminbrennivĂ­net aldrig nĂ„got annat Ă€n Svarti dauĂ°i. NĂ€r spritförbudet upphörde i landet Ă„r 1935 klistrade tillverkaren, det islĂ€ndska systembolaget ÁTVR [= Áfengis- og tobaksverslun rikisins] en svart etikett pĂ„ buteljen för att göra den nya produkten sĂ„ oattraktiv som möjligt och dĂ€rmed hindra befolkningen frĂ„n att supa ihjĂ€l sig.
Resultatet blev förstĂ„s det rakt motsatta. Det var den spadersvarta etiketten ihop med omedelbar överdriven konsumtion som gav uphov till det nĂ€stan sjĂ€lvklara och olycksbĂ„dande namnet: ‘Svarta döden’. Sedan 1992 tillverkas det islĂ€ndska brĂ€nnvinet Svarti dauĂ°i av ölfabrikanten Ölgerdin Egill Skallagrimsson i Reykjavik.

The right stuff

I dag finns Ă€ven ett ‘konkurrerande’ mĂ€rke pĂ„ marknaden: Black Death Vodka. Den framstĂ€lldes först av sockerbetor i Luxemburg, men tillverkas i dag av spannmĂ„l i Belgien och har ingenting annat med Island att göra Ă€n namnet – och att ‘upphovsmannen’ Ă€r frĂ„n öriket i Nordatlanten. Flaskan visar en hĂ„ngrinande dödskalle med svart hög hatt pĂ„ etiketten. Namnet har spritförsĂ€ljaren hyrt av en amerikansk cigaretttillverkare, som i sin tur har knyckt det frĂ„n – just det: Island. Även en polsk variant förekommer, men utan den höga hatten pĂ„ etiketten.

Plagiat

Svarti dauði/Black Death Vodka. Döden och brÀnnvin tycks vara en stÀndigt oslagbar kombination.