this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Lut, hög värme och och en tryckkokare

I en framtid kan det bli aktuellt med miljövänlig frystorkning av de döda vid minus 196 grader i flytande kväve med cirka 20–30 kilo organiskt ‘återanvändbart’ pulver som slutprodukten av en människa. Amalgam och pacemaker och andra främmande delar plockas bort med en automatisk metallavskiljare.
De torkade kvarlevorna placeras i en ‘kista’ av majs- eller potatisstärkelse, som sedan läggs cirka 30 centimenter ner i jorden, där den bryts ner på ett halvår. Uppfinnaren av metoden rekommenderar att en växt som drar åt sig näringen från människokomposten planteras ovanför kistan.
Så kan de efterlevande komma och vattna ‘farmor’ sedan?

Det är numera även möjligt att bära en avliden släkting som smycke: det är det lilla företaget Algordanza i Schweiz som har specialiserat sig på att göra syntetiska diamanter av de dödas aska. Det kostar inte särskilt mycket heller: runt 150 000 kronor. Så kunderna behöver inte vara stormrika för att pråla med en avliden närstående i ett örhänge eller en ring men helst inte utfattiga heller.
Möjligheterna är oändliga: en änka någonstans i världen går omkring med sin make i diamantform på handväskan, medan andra har låtit infatta stenen i den avlidnes stambord på puben.

En annan alternativ framtida begravningsmetod är att lösas upp i lut och spolas ut i avloppet. Metoden kallas alkaline hydrolysis och uppfanns i USA i början av 1990-talet för att man behövde ett bra sätt att göra sig av med djurkadaver.
Kroppen – ännu så länge bara efter det döda djuret – placeras i en stålbehållare som kan liknas vid en tryckkokare. Med hjälp av lut, hög värme och tryck upplöses kroppen till en kaffefärgad vätska som påminner om motorolja. Denna kan sedan spolas rakt ut i avloppet. En aska som liknar den som finns kvar efter en kremering kan också överlämnas till de anhöriga i en urna.
Det kanske är en fiffig idé. Men frågan är förstås hur många som vill bli upplösta och bortspolade med allt möjligt annat avfall när de är döda.

Man’s last resting place?