this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Högt pris

“Jag glömmer de aldrig.” Majistern som “avskyr allt lallande” inleder dagens blogg i VĂ€rlden idag med att göra just det: lalla.

“Det Ă€r ocksĂ„ oerhört sjĂ€lvcentrerat att inbilla sig att man Ă€r sĂ„ mĂ€rkvĂ€rdig att Gud inte ser en…” Hur ‘mĂ€rkvĂ€rdig’ menar Majistern att man Ă€r dĂ„?

“Gud anvĂ€nder oss och det Ă€r inte alltid man uppskattar det. Nu kan jag se att det jag tvingades vara med om Ă€ndĂ„ Ă€r en sorts vĂ€lsignelse eftersom det för alltid förĂ€ndrat mig i grunden och för att missionen nu Ă€r att skriva, tala och berĂ€tta om Gud.”
Det kan hÀnda att inte alla delar uppfattningen att det Àr Majisterns mission att skriva, tala och berÀtta om Gud varenda minut pÄ dygnet.
Det verkar snarare rĂ€tt vrickat, tycker jag. ÖverspĂ€nt rent av. För att inte sĂ€ga… mĂ€rkvĂ€rdigt?

“Jag har betalat ett högt pris men detta pris Ă€r inte en femöring ens i jĂ€mförelse med det pris Gud betalat för allas vĂ„ra synder. Hans son dog han ocksĂ„.”
Det finns mÄnga fler mÀnniskor Àn Majistern som har förlorat sina barn vid födseln eller strax innan. Att han ocksÄ har gjort det gör inte Majistern pÄ nÄgot vis unik. Men det Àr sant att ingen har exploaterat sina döda barn mer Àn han och ingen har tjÀnat mer pengar pÄ en sÄdan tragedi heller. Osmakligt Àr inte ordet: det Àr vÀrre Àn sÄ.
Vad Ă€r det för ‘pris’ Gud har betalat? Vilka ‘synder’ Ă€r det Majister missionĂ€r babblar om? Och det dĂ€r med ‘Sonen’ fĂ„r nog anses vara en fiktion nĂ€r allt kommer till allt.

“Gud ger oss det han ser och vet att vi behöver, inte det som vi inbillar oss att vi vill ha och behöver.”
BerÀtta det för indianerna som utrotades nÀr Hernån Cortés och hans conquistadorer steg i land i Mexico med sina svÀrd och hÀstar och biblar och berÀtta för dem i USA som slaktades vid Wounded Knee.
Informera dem som dog i Auschwitz-Birkenau och Bergen-Belsen och Sachsenhausen samt i Stalins gulaglÀger, i Srebrenica och Sharpeville och Son My.
Och de 77 som mördades i Oslo och pÄ UtÞya av en ensam vettvilling den 22 juli förra Äret.

Fy fan, jag mÄr illa. Fysiskt och psykiskt. FörlÄt.