this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

VĂ€lkommen till verkligheten

ApropĂ„ Saft: om han inte kan hĂ„lla fingrarna i styr nĂ€r han Ă€r i sĂ€ndning – finns det ingen pĂ„ TV4 som kan hugga hĂ€nderna av honom? Eller lĂ„sa in Saft i en skrubb dĂ€r tittaren slipper se televisonens drygaste programledare? DĂ„ kanske han blir av med den dĂ€r otĂ€ckt hĂ„nfulla uppsynen ocksĂ„ dĂ€r inne bland skurhinkar och borstar och hĂ€rskna trasor?
Eller slĂ€ng honom i sjön? Som Hasse gjorde med Gösta Ekman i filmen Ägget Ă€r löst. Sedan fick Gösta stĂ„ dĂ€r bland nate och smĂ„mört i ett Ă„r eller sĂ„. NĂ€r Gösta steg upp pĂ„ land igen var han en annan mĂ€nniska…
Saft och Lennart SĂ„phal: suraste pupporna i teve?
SÄphal? Har nÄgon nÄgonsin sett en mer sjÀlvgod mÀnniska i rutan? SÄ dÀr som bara idioter upptrÀder: de som tror att de Àr nÄgot fast de inte Àr det. Det Àr svÄrt att förestÀlla sig en dummare och tristare person Àn han. Ingen trÄkigare heller. Alltid pÄ samma pÄlitligt stabila humör ocksÄ: SÄphal Àr stÀndigt förbannad. Jag fÄr ont i huvudet nÀr jag ser SÄphal. Jag blir rÀdd dÄ. TÀnk om han börjar slÄss med nÄgon, rÀtt vad det Àr. Eller krackelerar inför tittarna nÀr han sÀtter tÀnderna i nÄgon stackare som inte har slagit i spikarna ordentligt?
En gĂ„ng försökte sig SĂ„phal pĂ„ att bli rockstjĂ€rna ocksĂ„. Ihop med nĂ„gra andra world famous persons frĂ„n TV4. Det gick visst inte ens ‘sĂ„ dĂ€r’. NĂ€r ridĂ„n hade gĂ„tt ner efter första förestĂ€llningen gick den aldrig upp igen. Är det dĂ€rför han Ă€r sĂ„ sur? Klart att det Ă€r. Men det var ju SĂ„phal innan ocksĂ„.
NÀr SÄphal ligger i bakhÄll i buskarna för att fÄnga fuskbyggare tillsammans med Tummen mitt i handen vill tittaren bara grÄta.

Inte sÄ rolig

Saft vet inte var Svalbard ligger och översĂ€tter det engelska ordet Latino med ‘latinare’. Men det Ă€r en person som kan latin: en mĂ€nniska som lĂ€ser och kanske talar det sprĂ„ket. En Latino lĂ€ser med stor sannolikhet inte latin. Han Ă€r i stĂ€llet en invandrare i USA from south of the border. SkĂ„l, Saft! VĂ€lkommen till verkligheten.
Saft tror att ‘matlagningsvin’ Ă€r det vin kocken dricker medan han lagar maten. Det Ă€r Saft nog rĂ€tt ensam om. – Alla ni som transpirerar pĂ„ en prinstitel […]. Jo, för fan. Det Ă€r sant. Saft pratar sĂ„.
Och till en som just vunnit 100 000 kronor i stĂ€llet för ‘bara’ 50 000 pĂ„ en skraplott i direktsĂ€ndning: Grattis till dubbla insatsen. – Vad kostar en Triss dĂ€r Saft köper lotter?
A Saft: ett ankare av balsatrÀ. UtgÄngen ligger dÀr borta, om du inte hittar sjÀlv. Ta vÀgen förbi kassan ocksÄ och kvittera ut slutlönen pÄ samma gÄng.
NĂ„gra av Bimbos mest minnesvĂ€rda insatser i rutan Ă€r nĂ€r hon sĂ€ger att nĂ„gon ‘lĂ€gger sardin pĂ„ stĂ€mningen’ och frĂ„gar varför de bygger sĂ„ smĂ„ hus i USA. En gĂ„ng krossade hon ett Ă€gg pĂ„ frukostbordet i studion: Jag har alltid drömt om att fĂ„ göra det hĂ€r! [GnĂ€gg gnĂ€gg.] NĂ€r hon sprutade ner en strikt och styvstĂ€rkt byrĂ„krats nyinköpta drĂ€kt med vispgrĂ€dde. Intervjun efterĂ„t höll förstĂ„s samma höga klass.
En nyckelpiga upptrĂ€dd pĂ„ en nĂ„l under ett lock av glas Ă€r inte ‘steglad’. Att vara ‘om sig och kring sig’ Ă€r inte detsamma som att vara ‘praktisk’ och kanske ‘hĂ€ndig’. Att ha ett ‘romerskt’ ursprung Ă€r inte samma sak som att vara av ‘romsk’ (= zigensk) hĂ€rkomst. Och vad gör en ‘adjunktant’ pĂ„ Södertörns högskola? – NĂ„gon mer Ă€n Bimbo som inte vet?