this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Vad Àr det med den 17 maj?

Varför firar fyran 17 maj varje Är? Det Àr ju Norges nationaldag, och inte vÄr. Nu stÄr stackars programledare Saft i rutan och jÀser med en norsk kokard med lÄnga blÄvita rÄtttsvansar pÄ kavajslaget medan han krampaktigt vrider sina hÀnder och gör obehagliga grimaser rakt in i kameran. Varför gör han det hela tiden?
Ingen mÀnniska i Norge bryr sig om den 6 juni. Och inte den 5 heller, som Àr Danmarks nationaldag. Men varför Àr det alltid ett sÄdant himla hallÄ om den 17 maj i svenska TV4? Fyran har ju aldrig hörts hojta lika högt om den 5 juni. Den 4 och 14 juli. Aldrig att nÄgon i TV4 nÀmner Haitis nationaldag den 1 januari eller Monacos den 19 november. Andorra en dag nÀr det fortfarande Àr sommar dÀr i början av september. Vad har Mongoliet och Malta gjort för ont? Den 11 juli och 21 september. Om fyran skulle ha glömt?
RÀcker det inte med Svenska flaggans dag, som den kallades frÄn 1916 till 1982? MÄste vi lÄna av andra? Jag tycker att alltihop Àr mycket konstigt.
Förresten tycker jag inte att lÀnder och flaggor borde firas alls. Inga mammor och pappor och barn heller. Och absolut inga helgon: sÄdana förekommer ju bara i katolska lÀnder. Handduksdagen och Klamydiadagen och Dansbandens dag. Skojardagen och Grannens dag. HjÀlp!
Grannens dag? Vad ska det vara bra för? Alla mĂ€nniskor har en granne, ocksĂ„ om det Ă€r fem mil emellan. Och ingen kan ha en ‘granne’ utan att vara ‘granne’ sjĂ€lv. DĂ„ Ă€r ju Grannens dag varje mĂ€nniskas dag. Det gĂ„r inte att förneka: det Ă€r lika sĂ€kert som att jorden snurrar runt solen och inte tvĂ€rtom. – Grannens dag? Varför dĂ„? Jag fattar ingenting.
Vargens dag den 4 februari gör jag dÀremot gÀrna till min dag ocksÄ. Det kÀnns riktigt pÄ nÄgot vis, tycker jag. Kollegialt. Och sÄ finns det en Drink a Beer Day. Den 28 september menar mÄnga, men jag kÀnner mÀnniskor som firar ölhÀvardagen varje dag pÄ Äret.

Min dag ocksÄ

Finns det ingen dag dÄ man ska dricka vin i stÀllet för öl? Men Skolmjölkens dag finns. Den firar alla barn i hela vÀrlden den sista september. Gör de det i Tchad och Tjetjenien ocksÄ? I Somalia och Sierra Leone?
Vad Àr det för mÀrkvÀrdigt med den 17 maj? Förutom att den franske kompositören Erik Satie föddes den dagen Är 1866? Det gjorde Birgit Nilsson ocksÄ, fast 52 Är efterÄt. Och sÄ dog Lars Gullin den 17 maj 1976.

Men vad sjutton nu? Medan jag skrivit detta har Saft hunnit svida om. Nu har han en norsk fluga under hakan i stÀllet för de dÀr banden som hÀngde frÄn kavajen nyss. Han ser ofattbart löjlig ut. Och sÄ det dÀr flinet: kan ju ge en flodhÀst migrÀn och en bisonoxe magknip.
Om tre veckor vill jag se Saft sitta dÀr i studion med pippiperuk och blÄgul kravatt. Annars fÄr han stryk.