this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Tjenare, yxsskaft

NĂ€r Magnus Utvik recenserar Ray Celestins kriminalroman The Axeman’s Jazz i Gomorron Sverige i SVT1 översĂ€tter han a true story med ’en riktig historia’. SkitdĂ„ligt! A true story betyder en sann berĂ€ttelse och inget annat. En riktig historia: rövarhistoria, kanhĂ€nda? Som den helt och hĂ„llet verkliga hĂ€ndelsen om illbattingen Emil i Lögneberga? Morsning och goodbye, pucko!

Yxmannen var en seriemördare som var verksam i New Orleans frÄn maj 1918 till oktober 1919 och slog ihjÀl sina offer med yxa, som man kan förstÄ, eller en rakkniv. Efter den 10 augusti 1918 och under hela vintern 1919 intrÀffade inga fler mord, men pÄ natten till den 10 mars satte det hela i gÄng igen. En familj atackerades i sitt hem pÄ andra sidan floden, varvid mannen och en tvÄÄrig flcka dödades. Tre dagar senare kom ett brev till stadens tidningsredaktioner som kunde ha varit skrivet av den notoriske Jack uppskÀraren i London trettio Är tidigare.

Förrövaren har aldrig avslöjats och ingen vet om det var mördaren som skrev brevet. PÄ tisdagen spealdes det jazz för fulla trumpeter överallt i the Big Easy, men inga fler yxmord rapporterades i staden förrÀn i augusti och september och oktober dÄ ytterligare tre personer överfölls i sina hem, dock utan dödlig utgÄng. DÀrefter upphörde Yxmannens blodiga hantverk lika plötsligt som det börjat. Ingen vet vem Yxmannen var och morden i New Orleans förblir till den dag som Àr ett olöst mysterium. Jag tror att vi fÄr sÀtta privatspanare professor Leffe pÄ fallet, sÄ att vi slipper ligga sömnlösa lÀngre pÄ nÀtterna för att en galning med yxa gÄr runt dÀr ute.