this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Steak tartare

Vad Ă€r det för ‘rĂ„biff’ den dĂ€r finska kocken i TV4:s Nyhetsmorgon svĂ€nger ihop? Jag struntar i hans köksbitrĂ€de frĂ„n Göteborg och hennes asiatiska variant. Men Mallimylli eller vad han heter försöker sig pĂ„ en ‘svensk’ version.

Men han halkar pÄ köksgolvet redan innan han hinner börja. Hörde jag rÀtt: Jag vÀljer ryggbiff till min rÄbiff. Det Àr utmÀrkt att anvÀnda till det!

Det kanske det Àr. Men det kan inte jag veta, för det skulle aldrig falla mig in att anvÀnda ryggbiff till en steak tartare. DÄ duger endast skrapad oxfilé eller möjligen oxfilé som har malts till en fin fÀrs. Om oxfilén mals vill jag ha den mald tvÄ gÄnger.

FÀrsen eller den rivna oxfilén blandas med salt och svartpeppar och worcestershiresÄs (det gör man alltid i Frankrike). Glöm inte calvadosen!
Forma fÀrsen till en rund biff.

Jag brukar lÀgga de övriga alldeles nödvÀndiga tillbehören i smÄ skÄlar bredvid pÄ tallriken: dijonsenap, hackad rödlök eller schalottenlök, tÀrnade inlagda rödbetor (fast det gÄr bra med fÀrska tÀrnade rödbetor ocksÄ) och kapris. En skÄl med hackade sardeller och en med riven pepparrot hör ocksÄ till för den som gillar sÄdant.
SĂ„ fĂ„r alla blanda som de vill sedan. Överst pĂ„ rĂ„biffen placeras en Ă€ggula.

Ryggbiff! Och med alla ingredienser iblandade frÄn början! Upprörande! Brukade kallas sjömansbiff förr.

Hoppa Ă„t helvete, Mallimylli! Ta ‘rĂ„biffen’ och bitrĂ€det med dig!