this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Säg det, du!

Det sitter en programledarvikarie i TV4:s Nyhetsmorgon söndag och snackar lite skönt avspänt om teater med den konstant urtrista Stina Eklblad: hon ser alltid ut som om hon just har satt sig på ett häftstift. Vikarien fyller femtio nästa år men försöker desperat se ut som 14. Och klär sig likadant.
Vikarien fr√•gar Ekblad ‚Äúhur det kan komma sig att Shakespeares pj√§ser, som ju skrevs p√• 1500-talet, fortfarande k√§nns s√• aktuella‚ÄĚ.
Säg det du, lilla vän. Det finns förresten teater som skrevs ett par tusen år tidigare i det vi i dag kallar Grekland. Antigone 442 f.Kr. och Kung Oidipus 427 f.Kr. av Sofokles. Lysistrate 411 f.Kr. av Aristofanes. Elektra 410 f.Kr. och Backanterna 405 f.Kr. av Euripides.
Dessa och andra pjäser från samma tid spelas fortfarande på scener runt om i världen. Man undrar varför.
Vikarien ger sig därefter ut på ännu djupare vatten: hon vill att Ekblad ska nämna vilka [svenska] pjäser från vår egen tid som kommer att spelas om hundra år. Detta kan naturligtvis ingen enda människa svara på i dag. Det vet bara de som lever då. Vikarien kanske är 14 i alla fall? Upptill.

Backanter på Kungliga Operan i Stockholm 1993
Opera av Daniel Börtz efter Euripides pjäs
Libretto Göran O Eriksson och Jan Stolpe
Regi Ingmar Bergman