this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

SĂ„ att folk fattar

Aftonbladet har en kulturredaktion fast man för det mesta inte tror det. Den som bestĂ€mmer pĂ„ varje sĂ„dan avdelning kallas kulturchef, och pĂ„ AB heter denna person Åsa Linderborg.
Åsa Ă€r en av landets mest omhuldade kulturskribenter och har skrivit en uppmĂ€rksammad bok om sin pappa som söp ett liv Ă„t helvete men Ă€ndĂ„ hann med att lĂ€sa alla vĂ€rldens böcker och vara vĂ€rldens bĂ€sta farsa ocksĂ„ innan han dog utan tĂ€nder men med desto fler skulder nĂ€r han var fyrtiotre eller nĂ„got.
Det kan inte hjÀlpas att jag blir avundsjuk pÄ en del mÀnniskor: jag har inte supit bort ett liv och har ÀndÄ inte hunnit med alla de dÀr böckerna. Det enda jag har klarat av Àr att ha varit vÀrldens kanske sÀmsta farsa. Ingen kommer att skriva en bok om mig nÀr jag Àr död.

Åsa Ă€r i varje ögonblick en rosenrasande socialist och Ă€gnar sig dĂ€rför mest Ă„t finkultur annars, men för en vecka sedan fick hon för sig att ta hissen hundra trappor ner och kolla runt lite för att se hur de fulkulturella har det dĂ€r nere i slammet under kölen.
Åsa hakade pĂ„ TV4:s PR-inbjudan att lĂ„ta femton journalister vistas ett dygn i huset dĂ€r dönickarna i Ă„rets Big Brother ska supa och bĂ€ra sig allmĂ€nt svinaktigt Ă„t i hundra dagar sedan. Medan alla diggare av det mest meningslösa pĂ„ jorden ivrigt konsumerar andras fylleri och samlag direkt i rutan fast det inte Ă€r direkt heller utan noggrant regisserat innan och redigerat efterĂ„t.
Rakt in i denna dödsfÀlla kliver alltsÄ kulturchefen pÄ Sveriges största dagstidning. Hur fan Àr det möjligt?!
Åsa Ă€r ocksĂ„ bestört. EfterĂ„t. Produktionsbolaget tog ifrĂ„n henne mobilen innan de stĂ€ngde dörren bakom Åsa och de andra fjorton finkulturella. Men vafan?? Nu kan Åsa inte komma i kontakt med sin mĂ€klare pĂ„ ett helt dygn! Vad hade hon hĂ€r att göra: tĂ€nk om Åsa gĂ„r miste om det dĂ€r miljonklippet i lĂ€genhetsbranschen nu?!
NĂ„ja, livet dĂ€r nere pĂ„ samhĂ€llets absoluta botten har sina ljusa sidor ocksĂ„. Det har inte gĂ„tt mer Ă€n ett par timmar och nu bjuder Scherman redan hela gĂ€nget pĂ„ spritfest. TĂ€nk om den dĂ€r Jocke frĂ„n Finnerödja Folkblad kunde fĂ„ ihop det med Åsa och allra helst under ett tĂ€cke förstĂ„s… Mmmm!

Festfixare

NĂ€r Åsa kommer upp till ytan igen skriver hon ett tre gĂ„nger för lĂ„ngt ‘reportage’ om sitt skrĂ€ckdygn i ett hus med inredning i lila och turkos och körsbĂ€r fast Åsa Ă€r finare Ă€n bĂ„de du och jag och skriver dĂ€rför cerise i stĂ€llet. Artikeln har rubriken Äckligt, TV4.
Ja, vad ska en stackars flicka göra om hon efter en sÄdan mardrömsupplevelse fortfarande aspirerar pÄ en plats bland de fiiina menscherna?
Men eftersom Åsa alltid sjĂ€lv vill verka finare Ă€n alla andra drĂ€mmer hon mitt upp i allt till med TĂ€nk Tahrirtorget! NĂ€r hon inte vill delta i nĂ„gon förnedrande frĂ„gesport eller annan pajascharad, alltsĂ„. Om du trodde nĂ„got annat?
Det Àr vad jag kallar att TÀnka Stort och FörstÄ Sammanhangen, och nu förstÄr jag vad som krÀvs för att bli kulturchef pÄ landets största dagstidning.
Tharirtorget var den plats i Kairo dĂ€r hundratusentals mĂ€nniskor under mĂ„nga dagar riskerade livet för att fördriva diktatorn Murabak frĂ„n makten i Egypten. Detta Ă€r för Åsa detsamma som att sitta i en tevestudio i Årsta partihallar strax söder om Stockholm och bli pĂ„ kanelen av TV4:s bjudsprit.

Rubriken pĂ„ Åsas artikel i den egna tidningen var alltsĂ„ Äckligt, TV4. Kulturchefen har utfört sitt uppdrag vĂ€l: det Ă€r precis den reklam Jan Scherman och TV4 vill ha. Det Ă€r kanalens hela affĂ€rsidĂ©. Det Ă€r bara Åsa som inte begriper.
Äckligt, Åsa! skulle jag sĂ€ga. Med ett utropstecken efter ocksĂ„, sĂ„ att folk fattar.

Kulturchef poserar

PS. Big Brother börjar sÀndas inom kort i den nystartade TV4-kanalen TV11 med Gry Forssell som programledare.
Om programmet inte redan har börjat? Jag vet inte, för jag har gudskelov inte hittat TV11 i mitt utbud.
Jag har inte TV4+ heller, fast jag skulle behöva den kanalen emellanÄt. Jag försökte byta den mot TV4 en gÄng, men det gick inte: TV4 mÄste man ha, den kanalen kommer ingen undan.
Och Gry Forssell?? Det hade jag inte vÀntat mig. Hon Àr vÀrd nÄgot som Àr tiotusen gÄnger bÀttre och Àr alldeles för bra för Schermans slasktratt.
Jag hoppas att Gry har tio tusen gÄnger bÀttre betalt Àn i Körslaget och Sommarkrysset.

Expressen har sÄ klart ocksÄ en kulturchef. Hon heter Karin Olsson och trillar inte i TV4:s fallgrop. DS.

För bra för Big Brother