this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Rapport från en ölback

Det är knappt att jag vågar berätta , för ingen som inte ser det kommer att tro mig. Men det är Lelle, det flygande skjutjärnet i TV4:s Nyhetsmorgon, som är i farten igen.
I går kunde han inte skura ett köksgolv och i dag… nej, det är ingen idé att du försöker gissa, för det klarar du aldrig. Det spelar ingen roll hur länge du håller på: det går inte i alla fall.

Lelle klänger och flänger klumpigt och ovigt på en stapel av ölbackar i illröd plast. Han hälsar på hos Vildmarksmässan som öppnar i Stockholm i dag och det är därför Lelle bestiger berget av backar. Han har världens fulaste störtkruka på sig och sitter fast i ett rep som är fäst i taket ovanför honom.
Vad håller de på med i ett nyhetsprogram på morgonen i en kanal med anspråk på att sända “kavlitets-tv”? Alltihop är helt osannolikt och hur i helvete får man en vuxen människa med höjdskräck och uppenbara koordinationsproblem att klättra på en trave ölbackar och därtill i direktsänd televison?

Det hela kan så klart bara gå åt ett håll: det vill säga rakt neråt och mycket riktigt där faller flodhästen Lelle med vilt flaxande armar baklänges från traven som också trillar omkull och nu dinglar han sakta av och an från snöret i taket med en illröd ölback mellan fötterna.
Går inte att beskriva utan måste ses. Fast helst inte det heller: borde aldrig få förekomma. Det är ohjälplig patetisk komik.

Och jag måste fråga: vilken vildmarksmänniska släpar med sig arton ölbackar av plast till lavskrikans och fjällrävens hemtrakter för att stapla på hög i lägereldens sken och sedan omedelbart trilla ner ifrån? Jag känner några som ofta vandrar i vildmarker överllt i världen och jag har aldrig hört att de har sådana egendomliga attiraljer med i packningen.

Fallhöjden från toppen av traven: högst tre decimeter för sedan tog repet emot. Detta kallar dönicken Steffo hemma i studion för “dödsföraktande” och “med fara för livet”. Nästan lika korkat som kattungen tidigare i morse.
Och värre ändå om Steffo bara sitter och flinar i studion och gör narr av sin kollega där denne dinglar sakta i en snörstump från taket på Älvsjömässan i Stockholm.
Steffo har en väl utvecklad talang för att bära sig så åt mot människor han inte omedelbart själv kan dra nytta av, har jag märkt. Det är ingen bra egenskap och klär i synnerhet programledare i teve mycket illa.

Oundgänglig pryl
för varje vildmarksfantast?