this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Qlaz och hans Gorgonzolor

Dansbandskampen. Körslaget. Varför mĂ„ste alla som Ă€r med i teve hĂ„lla pĂ„ och slĂ„ss med varandra hela tiden? NĂ€r det inte Ă€r vĂ€rsta förnedringstelevisionen i sĂ„patrĂ€sket spelar olika orkestrar i löjliga klĂ€der och med konstiga namn foxtrot och quickstep ikapp och tĂ€vlar 100 mĂ€nniskor om vilka som kan sjunga högst. Samtidigt. Och varför spelar de sĂ„ illa och sjunger de sĂ„ fult? Om det Ă€r sant att fler Ă€n 600 000 svenskar sjunger i kör: borde det inte vara möjligt för TV4 att stĂ€lla nĂ„gra av de bĂ€sta framför kamerorrna dĂ„ och inte bara dem som sjunger sĂ€mst? Jag vet inte hur mĂ„nga man mĂ„ste vara för att det ska kallas att ‘sjunga i kör’. Men fler Ă€n tre mĂ„ste man nog vara. Om varje kör alltsĂ„ bestĂ„r av till exempel 50 personer finns det 12 000 körer att vĂ€lja bland i Sverige. Om medlemmarna i en genomsnittlig svensk kör Ă€r fĂ€rre Ă€n sĂ„, fĂ„r du rĂ€kna sjĂ€lv. Eller Ă€r det för att de som sjunger sĂ€mre kostar mindre Ă€n de som sjunger bra?
Larz Kristerz och Zlips? Jannez och KĂ€ndiz Orkester? Glennartz? Glennartz?? Jag hĂ„ller fortfarande pĂ„ Olle i Skratthult’s Luffarekapell, om jag mĂ„ste vĂ€lja. Eller Hjalmar Peterson’s Hobo Orchestra. För dem som vill dansa charleston och jitterbug dĂ€r hemma till stenkaka pĂ„ vevgrammofon. Och inte kallade Olle sitt hĂ€rligt raspiga svĂ€nggĂ€ng för Hjalmar Petersonz heller: Hjalmar visste vad han gjorde. Olle hette egentligen Hjalmar Pettersson. Han var en bondkomiker frĂ„n Munkfors i VĂ€rmland som utvandrade till USA, dĂ€r han under förbudstidens ‘roaring twenties’ var den i sĂ€rklass populĂ€raste artisten bland andra svenskamerikaner.
Brolle med en kör frĂ„n Boden och Hanna Hedlund med ett gĂ€ng frĂ„n BollnĂ€s. Lotta Engberg i spetsen för en sĂ„ngartrupp frĂ„n LaxĂ„ och Linda Bengtzing med dem som hörs mest i GullspĂ„ng. Är Siw Malmkvist och Markoolio tvĂ„ av landets frĂ€msta körledare? Bara Lill-Babs och halva JĂ€rvsö sakans. LĂ„nga Lasse fĂ„r nĂ€stan aldrig nĂ„gra jobb i teve efter Skansen: han kan tralla med i refrĂ€ngen till Teddybjörnen Fredriksson nĂ€r förra frun hĂ„ller i taktpinnen nĂ€sta gĂ„ng och hela hĂ€lsingehögen brister ut i unison sĂ„ng.
Om Linda B inte har sjungit i ett dansband förut borde hon passa pĂ„ nu: hon heter ju redan som ett sĂ„dant. Linda med Bengtzings? Och i TV4 visade sig en gĂ„ng en osthandlare frĂ„n Stockholm som hette Qlaz. Qlaz och hans Gorgonzolor? – FĂ„r jag lov?