this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

På kändistoppen

I en mer avlägsen tid än vår egen var ‘kändisar’ förutom kungligheter mest sådana personer som nått stora framgångar inom särskilt kulturens värld: författare, konstnärer, tonsättare, operasångerskor, prima ballerinor. Senare tillkom skådespelare och idrottsstjärnor och popsångare. Dessa människor var i flera fall kända över hela världen.
I dag räcker det med att ha hostat i en tevekanal för att kallas ‘kändis’. Den som har turen att få riva morötter och steka potatis där blir numera också blixtsnabbt en person att beundra och se upp till.
Till denna skara räknas numera även de olika kanalernas meteorologer, trots att deras prognoser nästan alltid är felaktiga och att ingen av dem talar lika härligt hemlighetsfullt som de som spådde väder gjorde förr: “i det inre av nordvästra Götaland”. Jag har fortfarande ingen aning var någonstans detta exakt kunde vara. I televisionens väderrapporter nämns heller aldrig “Borkum Riff” och “Holmögadd” eller “farvattnen mellan Jæren och Lista”: konkret poesi. Därför vet inte alla som tittar i dag att det finns exotiska platser nära oss med namn som “Syd Utsira”, “Fiskebanken” och “Arkona”.
Mest känd blev för en tid den väderdam som knäppte upp en knapp för mycket i kavajen i ett herrmagasin med tvivelaktigt rykte. Löjligast är en farbror med flint i fyran som tror att rekvisitan i studion är leksaker för en femåring. Det har hänt att extremexhibitionisten med bonnig dialekt har sänt sin dagliga väderrapport i… badbrallor. När jag ser honom stå där och jucka med vänsterbenet i varje direktsändning tänker jag att till och med den mest lössläppta byracka måste rodna av skam och blygsel om han tittade på: “Lördag, klockan sju på morgonen, så har vi vintersolståndet, ett av många mycket uppskattat stånd”. Vilket ‘stånd’ gillar du som läser detta bäst? Korvståndet? Bondeståndet? Den grabbige gubbmeteorologen med hjärnstillestånd borde satsa mer på… förståndet. Den som önskar veta vad de olika dagarna i den fastehögtid som inleder katolikernas påsk kallas ska inte heller lyssna på samma hopplöst tillgjorda och hemmastajlade teologmeteorolog i förfärliga fyran. Överlägset tråkigast är alla som heter Per och pratar väder i SVT.

Med knapparna knäppta

Bland andra yrkesgrupper med skyhög ‘tyckarfaktor’ nämner jag endast: kvällstidningskrönikörer, ledarskribenter, teverecensenter, litteraturkritiker, biträdande kulturredaktörer, mediekonsulter, bloggare, modeorakel, statsvetare, ministrar, partiledare, filosofer, präster, vett&etikettexperter, samlevnadsexperter, psykologer, ekonomireportrar, börsanalytiker, sierskor, påannonsörer, avannonsörer, ståuppkomiker, nyktra alkoholister, sexrådgivare, frigivna fångar, dokumentärfilmare, deckarförfattare, fackordföranden, länspolismästare, en polisprofessor, inredningsarkitekter och skvallerjournalister.

Det var utan tvekan svårare att bli ‘kändis’ förr än vad det är i dag, när vem som helst kan uppnå denna status utan några andra kvalifikationer än att jobba på fyran och heta något sådant som Peppe och Patrick och ha kommit näst sist i Let’s Dance. Å andra sidan måste man nog anstränga sig desto hårdare i dag när man en gång har kommit dit för att klamra sig kvar på kändistoppen. Annars är risken stor att man drunknar bland alla de andra nyllena i tevesoffornas och skvallerblaskornas syndaflod av sådana människor som annars hade varit… okända. Och den ‘kändis’ som inte syns där ‘finns’ inte. Livet på kändistoppen är skoningslöst: där existerar varken moral eller medkänsla. Precis som i TV4.