this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

På egna ben i Robertsfors

Dokus√•por som Robinson och Paradise Hotel kallas ofta ‚Äėf√∂rnedringsteve‚Äô. Men s√•dana program f√∂rnedrar egentligen ingen. De som medverkar i Robinson och Paradise Hotel vet vad det handlar om. Det enda deltagarna s√∂ker √§r offentlighetens lockande svepljus. S√•dana progam f√∂rnedrar bara sig sj√§lva: det vill s√§ga den kanal som s√§nder dem. Kanh√§nda √§ven n√•gon g√•ng den som tittar?
Jag läste i tidningen att en deltagare i senaste Robinson blev så hungrig att hon bara ville åka hem. Vad är det för ett pucko? Har hon inte sett programmet förut? Det är en självklarhet i Robinson att deltagarna knappt ska äta alls. I Robinson ska alla vara hungriga hela tiden. Alla utom Paolo.
Förnedringsteve på riktigt är något helt annat. Förnedringsteve är det som TV4 brukar syssla mest med. När Agneta Sjödin åker i väg och kramar ett fadderbarn någonstans jättelångt borta och tycker: Titta vilken schysst tjej jag är. När vuxna människor får brunkräm i ansiktet och låtsas att de är Janet Jackson. När vilda Tilda pratar om vikten av hållbara relationer. När värsta surpuppan Såphal tror att det är granskande journalistik när han rynkar pannan och ser svår ut.

The real thing

Förnedringsteve är framför allt det där feel goodfacket som TV4 gjort till sitt alldeles egna varumärke. Det är Malou som gullar och myser så mycket med sina gäster att teverutan blir kladdig. Det är Rickard Sjöberg som vandrar runt med kronprinsessan och slickar röv allt vad han kan och hinner. När han inte kränger lotter från sin tombola.
Sj√∂berg: v√§rsta stolpskottet av alla? Med samma fanatiskt religi√∂sa blick som… Kristi brud. Hur falsk kan en m√§nniska bli? Som Sj√∂berg? Bara Petter Setter kommer i n√§rheten. Setter och Skurt och Sven Otto Littorin.
I fyrans morgonprogram förnedras särskilt kända kvinnor en efter en. Sådana som faktiskt gör saker själva. För att de kan något. För att de arbetar hårt i stället för att le så förbannat hela tiden.
Jag gl√∂mmer aldrig den g√•ngen n√§r Sahara Hotnights kom till den d√§r satans soffan en g√•ng f√∂r att bli intervjuade. ‚Äď ‚ÄúHur √§r det att vara tjej och g√∂ra musik?‚ÄĚ undrade skjutj√§rnet Saft i fyran. P√• riktigt!

Hotnights från Robertsfors: står på egna ben