this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Och en Pucko till varmkorven?

En mer sjÀlvgod mÀnnsika Àn Petter Snatter har jag nog aldrig sett. Skulle vara buffeln Göran pösmunk dÄ? Jonas Gardell. Och Peter Harryson. Besserwissern Ekdal i fyran: alltid lika sur.
Men knappast nÄgon annan. Vad har Snatter i teve att göra? Det hÀr med att han lÄtsas improvisera Àr till och med vÀrre Àn nÀr han faktiskt gör det: improviserar.
Eller lever vi i Snatter-Sverige nu? Är det inte lite vĂ€l sent pĂ„tĂ€nkt? Ragges kompis Ronny frĂ„n ByhĂ„la lever Ă€nnu: han har bara bytt jeansvĂ€sten och gĂ€llivarehĂ€nget mot kostym. Är det nĂ„gon som vill ha 80-talsbuskisen tillbaka? Trettio Ă„r för sent? Pöka? Och en Pucko till varmkorven?
Jo, SVT vill. Och TV4. Hos Hamilton och Scherman fĂ„r Snatter hĂ€rja som han vill. Det viktigaste den generationen tycks vilja sĂ€ga Ă€r att man faktiskt har gillat Abba hela tiden. Att man Ă€lskar Sickan och svensk pilsnerfilm. Och att man tror pĂ„ Gud. Är det Snatter som Ă€r Gud?

Dansbandskampen? Vad Àr det programmet bra för? Snatter och mediemedelklassen pÄ besök i Berts Skaraland. Varför visar SVT skiten? Om det var nÄn annan kanal? Men SVT?
Menar SVT att alla mĂ€nniskor innerst inne Ă€lskar dansband? Det gör de inte. Även om Hamilton och Snatter vill fĂ„ oss att tro det.
Om jag sÀger att jag avskyr dansband: Àr jag en folkföraktare dÄ? Kanske till och med en klasshatare? Jag Àr hur som helst en kulturelitist per herr HÀgglunds definition. Stuffar KD till Lasse Stefanz pÄ rikstinget? För helvete: Göran Greider Àlskar dansband.
Snatter vill vara lite bĂ„de och: fin och folklig pĂ„ samma gĂ„ng. “Det Ă€r det sociala kring dansband som jag gĂ„r i gĂ„ng pĂ„.” Det sociala? FĂ„r jag lov? Eller ska vi dansa först?
Minns du den gĂ„ngen nĂ€r Snatter slĂ€pade ut stackars KĂ€ndiz orkester i offentligheten – och sĂ„: Schplaff!! Riktigt ruskig mobbning. Kallades offentlig avrĂ€ttning förr och lĂ€r ha varit ett folknöje dĂ„ ocksĂ„.

SvÀnggÀng?

Snatter har fĂ„tt för sig att “pĂ„ 70- och 80-talen var Sverige en stormakt nĂ€r det gĂ€llde dansbandsmusik”. Menar han att svenska dansband Ă„kte runt pĂ„ vĂ€rldsturnĂ©er dĂ„?
Lill-Nickes och Flamingokvintetten. Med Rolling Stones och The Highwaymen [Willie Nelson, Johnny Cash, Waylon Jennings och Kris Kristofferson] som förband?
Amatörerna i Traveling Wilburys: Bob Dylan, George Harrison, Jeff Lynne, Roy Orbinson och Tom Petty? Tjenare, Bengt-Börjez.

Petty och Dylan: aldrig pÄ Snatters repertoar