this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Men människor slår ihjäl varandra också

Jag vet ingenstans där de dricker så mycket på jobbet som i TV4. De gånger tittarna hör av sig för att klaga på detta brutala direktdrickande på fyrans nyhetsredaktion svarar kanalens suddiga ‘profiler’ och bleka halvchefer alltid samma sak: “Det är så verkligheten ser ut i dag. Människor dricker, och då vore det konstigt om vi inte kunde visa det i teve.”
Men människor slår ihjäl varandra också. Män misshandlar kvinnor, och det händer nog att kvinnor pucklar på män med. Några kör bil när de absolut inte borde, medan samvetslösa direktörer tömmer banker och försäkringsbolag på alla deras tillgångar. Ska TV4 visa det också i direktsändning varje morgon?
Nu invänder fyrans chefer att det är allmänt accepterat att dricka i dag, men inte att mörda och förskingra och köra bil när man är full. Men alla tycker inte att det är ett normalt beteende att dricka sprit på jobbet heller. Det får inte arbetaren på Volvo göra och inte de som jobbar på valsverket i Sme’backen. Och jag har aldrig sett en berusad bibliotekarie på Uppsala universitetsbibliotek. Men på fyran dricker numera nästan alla, och allra helst framför kamerorna.

Krökar konstant

Krökar också konstant

Ändå äter och dricker ingen människa med självbevarelsedrift i rutan. Det är mycket svårt för den som önskar se bra ut på bild att hålla ordning på anletsdragen då. Det är därför du aldrig har sett DDKKHH på en bild med mat i munnen. När de tuggar är fotografering förbjuden.
När rånar fyrans Thelma & Louise Handelsbankens kontor på Karlaplan i Stockholm i direktsändning? När ska A Timell dra en lina med Jihde och Kungen av Kungsan i Sportklubben? När super Fritte och Steffo ihjäl sig framför rullande kameror? Verkligheten??
När TV4 vill visa ‘verkligheten’ utanför den egna studion heter programmet Grammisgalan, där svenska artister och mediekändisar super sig drängfulla inför publik varje år på fyrans firmafest. Det partaj där teves medarbetare belönar sig själva kallas för Kristallen och sänds i SVT. Jag tror inte att de dricker mindre där än i fyran. Måste man visa upp sig på fyllan varje gång man är på fest om man kallar sig artist i Sverige? Jag har aldrig sett en enda berusad människa när The Academy Awards delas ut i Los Angeles varje år. Det kanske inte är några artister där?

Mer känd som ‘Oscar’

SVT1 sänder sedan några år ett program med ‘kända’ svenskar på semester på ett slott någonstans i Sverige. Det är visserligen inte direkt och heter inte heller så här, men hade kunnat göra det: Stjärnor som super. Hur mycket ‘stjärnor’ är förresten Peter Harryson och Janne Loffe Hö Hö Carlsson? Christina Schollin och Magnus Härenstam? Maud Adams och Arja Saijonmaa? Har vi inga som lyser starkare? Är Jonas Gardell den person tevepubliken helst vill se när han spelar sig själv som bortskämd psykotisk treåring i trotsåldern? En blonderad och till naveln uppknäppt Ranelid när han snaskar blåbär från Meg Westergrens bröst?
I somras syntes världsstjärnorna Ulf Brunnberg och Niklas Strömstedt bland vinflaskorna och konjakskuporna på slottet. Strömstedt? Det var inte förrän han blev ihop med TV4:s Dykar-Jenny han började synas i rutan mest varje dag. Innan dess var det åratal sedan Niklas var med i teve med sin larviga dagispop.
I ett skamlöst plagiat på SVT:s serie från ett slott tussar TV4 ihop lika förlegade ‘artister’ i ett hus på Gotland, där det är meningen att de under tjo och tjim ska famföra varandras låtar. Där är det rent av etter värre än i SVT: pillermissbruk och fylleri medan kameran går och en tant som trillar på öronen mitt upp i allt och tvingas gömma de värsta blessyrerna bakom ett lager smink och ett par jättelika solglasögon.
Petter rappare och långa Lasse, September och Sandelin. September? Och vem är Sandelin? Jag vet fortfarande inte, men har i alla fall sett på löpen att det är han som knaprar piller till insomningsvinaren. Di Leva och Plura. Plura åkte dit för innehav och har aldrig synts mer i rutan än efter det. Om jag också haffas av polisen med pulver i fickan: får jag tralla i TV4 med en karl i klänning i en kåk på Gotland då?

När det vinglas och minglas med vinglas