this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Med mossig moral

Nu är det något om Frälsningsarmén också. TV4:s Nyhetsmorgon söndag berättar stolt att kanalens undersökande program Kalla fakta har avslöjat eller ska avslöja vilken dag som helst att den som är homosexuell inte får vara frälsningssoldat.

Vad är det med det då? Det är ju vad man kunde vänta sig. Men är det något du och jag och vilda Tilda har med att göra? Egentligen?
Frälsningsarmén är en förening som Friskis & Svettis och fackföreningarna och Fantomenklubben och får ha vilka regler och stadgar den vill. Och den som inte gillar de förordningar som finns i just hans eller hennes förening kan ju söka sig till en sammanslutning med andra värderingar.
Det borde vara en självklar rättighet att få vara frälsningssoldat även om man är homosexuell, men det finns fler föreningar än Frälsningsarmén som har bestämmelser som kanske inte alltid kan kallas moderna eller ens samhällstillvända. Det kan gälla allt från frimurare till koloniträdgårdar.
Det är säkert så, att Frälsningsarméns ställningstagande i vissa frågor inte motsvarar samhällets önskemål i allmänhet, men det är inte förbjudet att omfatta även konservativa och i andra sammanhang omsprungna värderingar.

Med regler som kanske inte passar alla

Min mamma hade en farbror som efter ett liv i sus och dus och rummel och drummel blev ‚Äėomv√§nd‚Äô och senare en framst√•ende officer i Fr√§lsningsarm√©n. Han blev k√§r i en liten trombonissa i fr√§lsningsorkestern men det hade han inget f√∂r: p√• den tiden fick en officer i arm√©n bara gifta sig med en annan officer. Jag har √§ven f√∂r mig att om man inte var gift innan man fyllt femtio fick man inte gifta sig alls.
Jag vet inte hur det är med det där i dag, men mammas farbror fick gifta sig med en tråkig tant som också var officer i stället för henne med dragbasunen. Det tycker jag nästan är värre ändå.

Soldat i djävulens klor
Jean Simmons och Marlon Brando
i Guys and Dolls 1955

Jag tillhör inte Frälsningsarmén och ingen annan förening heller utom PingvinKlubben men den är så hemlig att nästan ingen vet om den faktiskt finns och om den gör det är det osäkert om PingvinKlubben har några regler alls.

Hur hemliga som helst