this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Macka frÄn Medelhavet

“Det Ă€r alltid trevligt hĂ€r i Nyhetsmorgon pĂ„ fredagar, för dĂ„ kommer vĂ€rldens bĂ€sta kockar hit och lagar mat Ă„t oss.” Annika Hagström inleder dagens program i TV4.
I dag Ă€r det ‘stjĂ€rnkocken’ Melker Andersson som bjuder programledarna pĂ„ picknick. “Om man har ett krogimperium… Ă€r man kejsare dĂ„, eller Ă€r man bara krogkung?”. Hagström maler pĂ„ tomgĂ„ng: hon verkar inte ha en aning om vad hon sĂ€ger.
Melker har vĂ€rsta picknickkorgen med. Den ser alldeles ny ut, och Melker har inte full koll pĂ„ vad korgen innehĂ„ller. Melker ska bjuda pĂ„ den vĂ€rldsberömda provençalska mackan pan bagna som alla fransmĂ€n har med sig till stranden. “Vad Ă€r det för nĂ„t?” Hagström ser ut som en fĂ„gelholk. Alltihop Ă€r rĂ€tt förfĂ€rligt, och man anar redan det vĂ€rsta.
Pan bagna Àr ett urgröpt bröd med lock pÄ som fylls med tonfisk, Àgg, sardeller, tomat, rödlök och lite citron. Oliver och olja och ett salladsblad hör ocksÄ till. Vitlök Àr en sjÀlvklarhet för alla som gillar det. Jag brukar sÀga: det finns ingenting som heter för mycket vitlök. Sparris gÄr ocksÄ bra om man vill lyxa till det ordentligt.
Som en salade niçoise ungefĂ€r, men med bröd i stĂ€llet för potatis. Mycket godare ocksĂ„. Fast nu ser jag att Melker stĂ„r dĂ€r och stoppar potatis i mackan i alla fall. Helt fel, ju. Har han ocksĂ„ vandrat vilse i den dĂ€r jĂ€ttestora picknickkorgen? Pan bagna betyder ‘blött bröd’ och det Ă€r för att brödet suger Ă„t sig av ingredienserna.
Jag tror att jag ska göra mig en pan bagna sjÀlv förresten. Och ha picknick pÄ altanen i eftermiddag. MÄste bara i vÀg en svÀng till Systemet först, sÄ att jag kan dricka rosé ocksÄ. Jag tror att en Domaine de la Sauveuse Cuvée passar bra till en pan bagna.

OkÀnd pÄ TV4: klassiker frÄn Provence

En pan bagna smakar allra bĂ€st om man gör den kvĂ€llen innan man ska ut pĂ„ picknick och förvarar den i folie i kylskĂ„pet under natten. “Men vadĂ„? DĂ„ Ă€r den ju gammal nĂ€r man ska Ă€ta. Jag trodde att allting skulle vara sĂ„ fĂ€rskt som möjligt. Jag brukar alltid göra smörgĂ„sarna klara pĂ„ platsen.”
Hagström har en obehaglig svansföring, men hon har inte mycket pÄ fötterna. Och i Provence har Hagström aldrig varit. Hon passar precis in pÄ TV4:s programledarprofil.
Äntligen fĂ„r i alla fall Lelle kĂ€ka i direktsĂ€ndning en fredagmorgon. Det Ă€r det bara Steffo och Dykar-Jenny som gör annars. DĂ„ Ă€r Lelle alltid ute pĂ„ stan med sin keps och sin löddriga mikrofon i det ena eller andra bisarra Ă€rendet. Han fĂ„r aldrig tugga tryffel och dricka dyr skumpa i studion.
Jag hoppas att Lelle gillar Melkers macka frÄn Provence. Han om nÄgon Àr vÀrd den. Kanske fÄr Lelle ett glas rosé ocksÄ?