this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Janne från Ovanåker

Nu när TV4 ska direktsända bröllopet mellan Vickan och Danne i Storkyrkan nästa månad. Just när de står där och fumlar med ringarna framför altaret och ärkebiskopen – då säger det Tjoff! i rutan. Och så en kvinnlig sängkammarröst rakt ur tomma intet med det där okynniga lilla pärlande skrattet ovanpå och som hörs i nästan all reklam i dag, från hundmat till vitvaror och bilbatterier: “Programmet sponsras av Lidl och Rusta och ElGiganten.” Sedan när fyran kommer tillbaka till bröllopsprogrammet igen efter åtta minuter: då har kamrerstypen där framme vid altaret redan hunnit byta titeln gymägare mot prins.
Steffo och Malou refererar från orgelläktaren. Paolo Roberto är expertkommentator och Dogge Doggelito vimmelreporter på stan med knastrig mick inne i en lovikkavante.
Lelle med kepsen har hela världen som arbetsfält. I dag lallar han runt och intervjuar småbarn på dagiset Smultronet i Skärholmen: “Vill du också bli en liten prinsessa när du blir stor?” – Stora frågor kräver stora svar.
Lelle brukar snacka med små påskgummor på Skansen och rapportera från vitlöksmässan i Sollentuna annars. Alltid med där det inte händer.
I hemmastudion sitter Herman och häxan med hennahåret med Tarzan-Wahlberg som bisittare och förklarar det alla som tittar kan se i rutan i alla fall. Där kommer de. Vad nu? Tabbe snubblar på tröskeln. Ja, men hjälp honom någon. Kan ingen lyfta upp Tabbe? Har han ingen adjutant? Var är Kalle P? Är han hemma och tittar på Bolibompa med barnvakten? Och varför står det en mumie i en sarkofag där borta i hörnet? Nej vänta, nu ser jag. Det är ju prinsessan Lilian där inne i lådan. Måste Madde ha en sån där jätteurringning? När det är syrran som gifter sig. Ska inte alla titta mest på henne då? Och vad är det för hysterisk hatt Salvia har på sig? Ser ut som ett kastrullock med en klase bleka bananer ovanpå. Tror hon att hon är på Jägersro? Eller är det en cykelhjälm?
Men vänta. Här ska ni se. Nu kommer Noppe och Poppe och Knoppe. Aje och Baje och Blöjan. Hela Tabbes gamla trötta grabbgäng. Det är bara Tabbe som inte kunde dumpa henne från Heidelberg. Och gifta om sig med en 20-åring från Taiwan.
Och där längst bak sitter ett gäng med truckerkepsar och gällivarehäng bredvid en soffa öl. Och dricker Norrlands Guld direkt ur burkarna. Undrar vilka de kan vara? Några världsberömda popstjärnor som ska sjunga för bröllopsparet sedan? Sådana där som har 14-åringar på hotellrummet och kastar ut teven genom fönstret. Men vilka är det då som har parkerat sina moppar och epatraktorer utanför Storkyrkan? Var sitter de nånstans?
Malou tror att Danne heter Janne och kommer från Ovanåker. Steffo blir strax på kanelen där uppe på läktaren när han provsmakar alla sorters sprit som bröllopsgästerna ska dricka på middagen efteråt. Steffo är inte nöjd. Rena skiten. Säger smakdomare Steffo. Själv dricker han minsann bara finare sorter. Mycket finare. Helst med vit tryffel till. Ett ostron d’Oléron kan glida ner också.
Steffo är en njutare. Livsnjutare, påstår han själv. Som om det vore ett yrke? Succé i Storkyrkan, eller…?

Kan också glida ner

Skröt fyran själv med till en början. Sedan meddelades att bröllopet ska sändas i SVT. Kanske lika bra. Mats Nyström och Elfsberg, Linda Nyberg och Lisbeth Åkerman och John Crispinsson är nog försiktigare med spriten när det är direktsändning än kollegerna i fyran. Hovnarren Herman kommer ingen kanal ifrån: han flyter upp som en kork på vattnet varhelst en kunglig person går förbi.
Men om det hade sänts i TV4…