this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Jakt & Fiske 3: Mestadels mycket macho mÀn

[Correspndence Caroline & Kabaré Karolina 4 Sequel to: Jakt & Fiske 2: För jag hittar aldrig nÄgra]

Kvinnor förekommer knappast i detta slags program för och med mestadels mycket macho mÀn. Men denna nÀrmast chokerande brist pÄ jÀmlikhet uppvÀgs desto mer av bullrande snöskotrar och bolmande bandtraktorer i olÀndig terrÀng samt lyxiga turistfiskebÄtar pÄ avlÀgsna latituder för att frakta dessa snusande och svÀrande karlakarlar till isbjörnarnas iden och svÀrdfiskarnas lekplatser.
De rabblar oavbrutet sin utantillÀxa om hur viktigt det Àr att vÀrna om miljön, men av en sÄdan insikt mÀrks ingenting i de fÀrdiga programmen. Hur det ser ut innan filmerna Àr redigerade och innehÄllet nÄgorlunda tillrÀttalagt kan tittaren bara förestÀlla sig.

Ett lysande undantag bland den svenska granskogens alla orrar och tjÀdrar Àr före detta skidskytten Magdalena Forsberg. Hennes sjÀlvklara utstrÄlning Àr större Àn alla gubbarnas tillsammans. Men Magdalenas naturliga norrlÀndska charm skulle sÀkert synas Ànnu mer om hon nÄgon gÄng vÄgade lÀmna gevÀret hemma. Det gÄr vÀl att snacka om lodjur och lekatt och lax och brax i teve utan att hela tiden hÄlla ett muskedunder i stÀllet för ett kramdjur hÄrt i famnen?
Men varför Àr Magdalena hedersdoktor vid Mittuniversitetets humanvetenskapliga fakultet? TÀvlar de i skidskytte och dödar bÀver dÀr ocksÄ?

Hedersdoktor

Dessa jagande och fiskande farbröder Äker ofta helikopter ocksÄ. Jag tror att det var Olof Palme som startade det modet i Sverige en gÄng. Han anlÀnde gÀrna pÄ detta vis med statssekreterare och rufsig kalufs varje gÄng det var översvÀmning i Hedesunda eller en bilfabrik lades ner i Olofström.
Och sĂ„ halvsprang han till och frĂ„n flera gĂ„nger framför tevekamerorna med lĂ„nga kliv liksom i ultrarapid och i den dĂ€r dramatiskt hukande stilen som 007 och de andra actionhjĂ€ltarna alltid gör nĂ€r de har sĂ€rskilt brĂ„ttom att rĂ€dda vĂ€rlden en gĂ„ng till pĂ„ bio – samt med rocken och portföljen hysteriskt fladdrande i virvelstormen frĂ„n rotorbladen.
Man satt dÀr och glodde och undrade nÀr grabbarna frÄn Rosenbad skulle blÄsa bort. RÀtt kul teve, faktiskt. PÄ den tiden.

Åkte gĂ€rna helikopter

Johan Ulveson och Lennart JÀhkel Àr tvÄ andra frÄn den svenska scenens och filmens hemvÀvda vÀrld som inte riktigt har hunnit ifatt den senaste trenden i teve: jakt & fiske.
De lallar runt i en gammaldags trÀbÄt i Stockholms skÀrgÄrd, dÀr de halsar pilsner och Àter med fingrarna ur konservburkar nÀr de inte hÀlsar pÄ hos nÄgra lika halvkÀnda kompisar med sommarhus vid havet och som barmhÀrtigt nog bjuder dem pÄ lite lagad mat emellanÄt.
Ulveson gör sÄ gott han kan men Àr ÀndÄ ingen hejare vare sig pÄ kÀk eller primuskök och inte sÄ haj pÄ sjökort heller, fast han nog inte sjÀlv skulle hÄlla med om ett sÄdant omdöme. JÀhkel sÀger att han har seglat förut, men det ser inte sÄ ut. Vi som har gjort det anar en viss skrÀckslagen osÀkerhet hos fördÀcksgasten varje gÄng han visar sig utanför kajutan eller försöker förtöja sin farkost som vi andra knyter skorna.
Eller Àr JÀhkel bara pÄ kanelen? Kanske sjösjuk fast det knappast blÄser alls pÄ Oxdjup och TrÀlhav?
Utomordentligt trÄkig teve till extrapris Àr det hur som helst, det förstÄr ju var och en utan att ens titta pÄ. Vem vill se urtrista Kajsa Ingemarsson i extrem nÀrbild nÀr hon skyfflar in Ulvesons och JÀhkels kladdiga krabbsallad i truten?

Lyxpicknick?

Men pĂ„ vĂ€gen till Ingemarsson och Martina Haag och nĂ„gon som heter Åsa Larsson kĂ€kade Ulveson och JĂ€hkel först en ‘Fatboys bakismacka’ till frukost och stannade sedan alldeles för lĂ€nge till vid senaste innerestaurangen i Furusundsleden.
Jag tror att det var dĂ€r den ‘italienska lyxpicknicken’ komponerades och tillreddes. SĂ„ dĂ€r gör de nĂ€stan alltid nĂ€r det ska ‘lagas’ mat i teve: de bara ljuger hela tiden.