this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

It takes two to tango

SÄ hÀr i den otyglade tevetangons talanglösa tidevarv:

Tango dansades ursprungligen av (tvĂ„) sjömĂ€n pĂ„ bordellerna i Buenos Aires och Montivedeos hamnkvarter – för att hetsa upp den kvinnliga horhusbesĂ€ttningen innan fördĂ€cksgastarna fick brallorna av.
Ett annat slags tango har senare blivit sÀrskilt populÀr i Finland. DÀr har den ungefÀr samma status som foxtrot i Sverige: nÀstan alla kan den. I Finland Àr tango och tystnad tvÄ likvÀrdiga begrepp.
Tangons texter uttryckte ursprungligen en rÀdsla för framtiden och förmedlade budskapet att allting var bÀttre förr.

Two-step Àr en sÀllskapsdans som lanserades i USA pÄ 1890-talet och importerades till Europa i början av det förra Ärhundradet: den förvÀxlas ofta med polka men Àr egentligen en vals i 2/4-takt.
En sĂ€rskilt populĂ€r sĂ„dan slagdĂ€nga som mĂ€nniskor har virvlat runt till pĂ„ dansbanor i Sverige i snart hundra Ă„r Ă€r HĂ€sselbysteppen. Den skrevs som ett revynummer av Carl August Jeansson “Kul” Kullenbergh Ă„r 1914 och förekommer i en mĂ€ngd grammofoninspelningar.
Olle i Skratthult’s Luffarekapell var tidigare ute Ă€n de flesta. Olle hette egentligen Hjalmar Pettersson: han var en bondkomiker frĂ„n Munkfors i VĂ€rmland som utvandrade till USA, dĂ€r han under förbudstidens ‘roaring twenties’ var den i sĂ€rklass populĂ€raste artisten bland andra svenskamerikaner med sin Hobo Orchestra.

KapellmÀstaren i mitten

HĂ€selbysteppen duger bestĂ€mt att dansa till Ă€nnu: den senaste versionen jag kĂ€nner till spelades in Ă„r 1996 av Rose-Maries dansorkester frĂ„n Öland. Den mest kĂ€nda svenska inspelningen torde Ă€ndĂ„ vara den med Brita Borg. Minst dĂ„liga Ă€r nog i alla fall Anders HĂ€ssler och Cave Stompers i en rĂ€tt rivig tradjazzupplaga frĂ„n Ă„r 1961. Förekommer Ă€ven i lĂ€tt upprockat tempo.
HĂ€sselbysteppen har en refrĂ€ng som lĂ„ter sĂ„ hĂ€r: “Tjö, steppen vid HĂ€sselby den Ă€r sĂ„ hyvens kul/DĂ€r dansar man i mĂ€ssingen och kĂ€kar i ett skjul!”
FinstĂ€md poesi, eller…? Tjö!

HĂ€sselby Strandbad 1913
Första gÄngen mÀn och kvinnor kunde bada tillsammans i Stockholm
och pÄ 20-talet dansa i baddrÀkt pÄ söndagsmatinéerna
Erik Lindorm kommenterade badet 1915:
“Jag har för min del inte trĂ€ffat nĂ„gon som varit ute vid Hesselby
Alla förnekar pĂ„ det bestĂ€mdaste att de besökt sĂ„dana stĂ€llen”
HÀr dansade Àven min mamma pÄ matinéerna tjugofem Är senare,
men inte i baddrÀkt och till Thore Ehrlings orkester