this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Inte sådana tider

Ingvar är sur. Oldsberg, alltså. För att alla inte kommer kutande direkt när han kallar. Ingvar fattar inte att det finns människor som inte vill bli avklädda och utvikta i Här är ditt liv. Carola och Jerka och Lena Olin vill inte. ABBA och Björn Borg och Suzanne Reuter har inte heller lust.
Det verkar i dagens Expressen som att Ingvar tycker att dessa personer inte är ödmjuka nog. Illojala, nästan. Mot Ingvar. Som om detta att vara med i Här är ditt liv är det slutliga beviset för att du har nått Toppen: högre går det inte att komma och finare kan ingen bli i Sverige.
Men det kan man nog. Man kan balansera på en bräda i Robinson och fyllhångla i hö med en bonde som inte har fått på länge. I dag smäller sådant högre än att få träffa sin gamla mellanstadielärarinna efter fyrtio år i en ful fåtölj hos Ingvar.
Och aldrig att någon pekar på gästen i fåtöljen och säger att det där var en jävla skitstövel när han var liten. Ljög och fuskade och snattade och bar sig åt. Aldrig hos Ingvar: där är det som om livet har stått stilla sedan Lasse Holmqvist förstummade världen med sådana explosiva och färgsprakande gäster som Bengt Westerberg och Jokkmokks-Jokke.
Ingvar är så besviken att han hotar att hoppa av alltihop. Hörde du det: Ingvar hotar. Men vem är det han hotar? SVT, som är hans arbetsgivare? Eller dig och mig? Som också i någon mening är hans arbetsgivare. Vad säger lagen: är det tillåtet att hota?
Släng dig i väggen, Ingvar! Det är inte sådana tider nu. Och har kanske aldrig varit det.
Jag tycker att Carola och Jerka och Lena är värda tittarnas respekt i stället. Det är ABBA och Björn och Suzanne också.

Görgo’ gubbe i egen fåtölj