this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Inget tantsnusk

Den förfÀrliga hÀxan med hennahÄret sitter i TV4:s Nyhetsmorgon söndag och pladdrar oavbrutet med en programledare som försöker se ut som 19 fast hon snart ska fylla 50. Utan att nÄgon har bett henne berÀttar hÀxan med hÄret att hon minsann Àr en synnerligen kompetent journalist och sÄ gott som vÀrldsmÀstare i cykel samt en framstÄende konstnÀr med massor av stora utstÀllningar bakom sig. Hon Àr sÀkert Ànnu mer betydande Àn sÄ, men jag hinner inte uppfatta alla lovord om sig sjÀlv som hÀxan rabblar utantill rakt in i kameran utan att hÀmta andan en enda gÄng. Det Àr som enda lÄng lavin alltihop. Ett jordskred utan slut.
Programledarinnan gapar som paralyserad pÄ andra sidan bordet. Hon hukar undan hÄrsvall och ordsvall. Det Àr nÀstan omöjligt att inte tycka lite synd om henne. Ingen som tittar kan tro att det Àr pÄ riktigt.
HÀxan sÀger att hon var som allra bÀst nÀr hon avslöjade att förre LO-ordföranden Stig Malm hade nÄgot fuffens för sig med tjÀnstebilen, &c. Stora grejer, tycker murveln. Men det var inte den synnerligen kompetenta hÀxan som fick Malm pÄ fall till slut. Dit rÀckte inte kompetensen, sÄ det fick Dagens Industri göra Ät henne i stÀllet. Fast jag har för mig att det inte var sÄ mycket pÄ grund av flitigt utnyttjande av tjÀnstebilar utan för att Malm hade godkÀnt mycket generösa fallskÀrmsavtal till sÀrskilt förtjÀnta medarbetare som han tvingades att avgÄ. En tjÀnstebil, om ocksÄ för privat bruk, Àr förstÄs inte mer Àn ett stycke drivved pÄ Indiska oceanen i sÄdana sammanhang.
I morgon ger hÀxan ut sina memoarer. Varför dÄ? undrar man förskrÀckt. Hon lovar att hÀnsynslöst lÀmna ut tidigare kolleger och andra mÀnniskor hon i nÄgot avseende kommit pÄ kant med. Men sitt eget sexliv [sic] lÀmnar hon utanför memoarerna. Det tackar lÀsaren för.
En av dessa Ă€r alltsĂ„ Stig Malm. De möttes en gĂ„ng efter ‘avslöjandet’ och dĂ„, pĂ„stĂ„r hĂ€xan med en elak grimas, vĂ€ste den gamle förre fackordföranden: “Dig skulle jag vilja strypa!”
“Se dĂ€r!” hojtar hennahĂ€xan triumferande och med fingret högt i vĂ€dret efter nĂ€ra tjugo Ă„r. “Stig Malm har mordhotat mig! Det borde han ha fĂ„tt fĂ€ngelse för!!” Man bĂ€var inför sjĂ€lvbiografin i morgon.
Groteskt Àr inte ens början pÄ ordet. Horribelt rÀcker inte heller till. Golvet gungar under tittaren som kÀnner sig som om han levde i en surrelaistisk fars. Inget jobb har hon och inte kan tanten dansa heller.
Till slut fick programledarinnan order av producenten i kontrollrummet att stÀnga av hÀxan med hÄret: TV4 ska sÀnda fler program i dag och det hinner de inte om hÀxan fÄr mala pÄ i evig motvind.

Grotesk