this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Inga jävla skämtartiklar

Det har aldrig lagats så mycket mat i teve som nu: jag har hört att det sänds omkring åttio matprogram i veckan eller totalt sextio timmar i de vanligaste tevekanalerna.
Du kan ägna en och kvarts arbetsvecka varje vecka bara genom att titta på människor som härjar i ett superdesignat studiokök i teve.
Och om det inte bara är matlagning ska programledarna i flera andra program också ha egen kock med sig som lagar mat åt dem mitt i alltihop så att de kan äta sig mätta medan de pratar om nästan aldrig någonting alls.
Allra värst är Steffo i TV4:s Nyhetsmorgon: han proppar i sig oavbrutet och då är det bara tryffel och pilgrimsmusslor och den rivigaste råbiffen som räknas och alltihop sköljs ner direkt med vin och snapsar av finaste märken från farbror Frittes förnämliga förråd och man ville gärna veta hur mycket ‘nyheter’ det är.

Maxgränsen för en arbetsvecka i EU bör vara 48 timmar

Det är Jamie och den närmast sjukligt självförhärligande värstingen på Tullgarn och Tina som inte lagar mat i rutan utan håller på med något annat och Mannerström och en Plura på kanelen och med kagge och Helge Skoog som raljerar roligt över amatörmatlagare som inte kan och så fuckin’ Gordon som varje vecka lär ut hur man mest effektivt förolämpar sina medarbetare i köket.
Och det har aldrig sålts så många kokböcker som nu och de där böckerna blir bara fler. De tar aldrig slut och jag köpte själv två stycken förra veckan: Danyel Couets Mina smaker från Provence och Stefano Catenaccis Mitt goda Toscana med käck spiralinbindning och tuff design.

Och ändå har matlagning alltid varit värdelös teveunderhållning: hur kul är det att stirra på en fläskkotlett i en stekpanna och ett långkok på högrev? Lika spännande som ekonominyheterna och något segare får man leta länge efter i teve.
Man ska inte titta på när ‘smöret tystnar’: sådant hördes tidigare alltid bäst i det gamla fina radioprogrammet Novisen vid spisen med Tore Wretman och Folke Olhagen på den tiden matlagningsprogram fortfarande avsåg att undervisa mer än att underhålla.

Novisen t.v.

I dag handlar inte matprogram i teve om mat mer, utan om den som lagar maten. Kockarna i rutan har blivit hej och du och tjosan med Hela Svenska Folket, och när man har blivit det kan man uttala sig om allting som finns i vilket teveprogram som helst.
Det är samma sak med alla heminredare och snickare och bilmekaniker och hobbyträdgårdsmästare: det enda som räknas är att det är en frejdig frisk fläkt som låtsas skala en potatis eller slå i en spik framför en kamera.
Den som dessutom visar lite för mycket av tuttarna när hon byter till sommardäck i bikini får strax en egen pratsjåvv att göra bort sig i. Sex säljer allt från stångkorv till sjutumsspik: kommersialismen regerar. Särskilt i fyran: dummaste kanalen på klotet.
Den som steker och snickrar eller öppnar en vinflaska bäst får numera även chansen att gå vilse i TV4:s Kändisdjungel tillsammans med blytunga celebriteter som Jannike Björling och Inger Pippi Nilsson och en som heter Karl Petter eller fånga pingisbollar i en burk av plast på huvudet hos Petter Snatter i ettan. Ann Söderlund. Vem i helvete är Ann Söderlund??

Varför är inte Kicken och Carola med och kokar och kanderar? Pernilla och Perelli med varsin potatispress?
Jag vill ha riktiga kändisar: sådana som vet något som inga andra vet och som står för sina uppfattningar. I varje fall från den ena halvtimmen till den andra. Inga jävla skämtartiklar.

Hellre estraden än elvispen

När ska du och jag laga mat i kapp i rutan? Tror du att någon vill se det i direktsänd teve? Vågar enväldiga domarduon Acke Aïoli och Bosse Buljong provsmaka?
Vilken är din bästa rätt? Jag är en jävel på strömming, till exempel. Spaghetti och jambalaya. Sådana saker.
Du kanske tycker att det är en banal och billig kokkonst jag ägnar mig åt. Men om du visste vad man kan göra med en strömming kan det hända att du tänkte annorlunda.
Eller lagar du, så blandar jag? Drinkarna.