this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Henne får jag inte glömma

Bästa programledaren över huvud taget i svensk teve i dag är nog Eva Funck i Evas Funkarprogram: där får jag och alla bolibompabarn lära oss allt vi behöver veta om hur dammsugare, vattenlås och cd-skivor samt andra sådana oumbärliga ting fungerar. Jag missar så klart aldrig Evas superkoll och sommarplåster heller. Vem vill inte även veta allt om varför vi har jeans och varför nässlan inte bränns när den har blivit soppa och varför husen på landet ofta är röda? Den svalt behagliga Lotta Bouvin-Sundberg, som jag tror kan vara ett riktigt rivjärn när hon vill och kamerorna är avstängda. Cecilia Gralde och Karin Fagerlund och Nike Nylander. Och kanske någon till. Madeleine Westin och Peter Kondrup. Fast i fel kanal.
Jag tycker att Anna Flemming är rätt bra också. Och Alexander Norén. Han har ett skönt avslappnat förhållande till det han håller på med.
Eva Elmsäter. Henne får jag inte glömma. Ingen rapporterar bättre om nyheter från utlandet än Eva. Hon kan bara jämföras med sig själv. Eva är från Munkbo i Sme’backen. Bara en sådan sak.

Superkoll på symaskin

När Gralde efter ett kort inslag i Rapport åter dyker upp i rutan och meddelar: “Jag är tillbaka igen”, är jag redan på väg att betala en teveavgift till. Jag känner ingen av dessa personer. Men jag tror att de tar sitt yrke på allvar. Jag tror att det är människor som vet vad de gör. Varför gör inte alla programledare det?
Ingen sådan person når ändå upp till den oöverträffade Sten Bromans uppvisningar i programmen Musikfrågan Kontrapunkt som sändes i Sveriges Televison mellan 1964 och 1980. Jag förstår mycket lite av finesserna i klassisk musik. Men jag tittade lika förskräckt fascinerad varje gång ändå. Kan man inte få se de programmen igen? Jag kommer inte att att kunna gissa rätt en enda gång nu heller. Men det spelar ingen roll: ge mig snarast Sten Broman och hans ofattbara kostymer i repris. Musikfrågan: bästa programmet i svensk televison någonsin? Detta var helt och hållet programledarens förtjänst. Han gjorde även annars medelmåttiga medverkande till nästan tv-stjärnor.

Sverker i sjömansskjorta

Det kan ingen säga om Oldsberg och Ernst, Steffo och Malou. Inte om alltid lika topp tunnor rasande Sverker heller. Varje gång jag ser honom tror jag att han ska hoppa upp och bita någon stackars tillverkare av taskigt tvättmedel i halsen vilken sekund som helst. Varför är det ingen som har stoppat Sverker i hans egen tunna och lagt locket på för länge sedan? Innan hela karl’n exploderar.

Superstar

Sir David Attenborough i engelska BBC är självklart också en av de främsta som finns. Han är den ende jag vet som nästan når upp till Bromans suveräna programledarstil. Hur han lyckades med konststycket att alltid själv vara mitt i och samtidigt placera varje medverkande i centrum har jag aldrig förstått. Det berodde i alla fall inte bara på de klatschiga egendesignade kostymerna.
För övrigt väntar jag på den dag då Britt-Marie Mattsson har en maska på strumpan i direktsändning.