this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Hade Napoleon tur vid Austerlitz?

Denne stÀndige Harrison: varför mÄste han vara med i varje historieprogram och larvig frÄgesport i tv och alltid nÀr tittaren ska fÄ veta varför vi firar och pÄsk och pingst och midsommar och mors och fars och alla barns och helgons dag samt de dagar i november dÄ Gustav Adolf och Karl XII dog?
SÄdana saker som hur grÀnser skulle dras och kungar tillsÀttas och avsÀttas bestÀmdes förr inte varje gÄng av personer i de dÄtida styrelserummens diskreta avskildhet, utan lika ofta av omstÀndigheter som mÀnniskor inte alltid rÄdde över. DÄ slogs man för det mesta om allting, och krig pÄ den tiden kunde sluta hur som helst: man slogs sÄ att sÀga pÄ vinst och förlust. Som om man inte kunde lÄta bli.
Kanske kunde man inte det heller: kriget som en naturlag Ă€nda frĂ„n ödlornas tid och rent av en kunglig ‘kultur’. För att inte sĂ€ga ett slags
 sysslolösa prinsars privilegium? Ett sĂ€tt för en aggressiv och avundsjuk överklass att visa framfötterna och sko sig: alltid pĂ„ nĂ„gon annans bekostnad. Eller -hovarna, för pĂ„ den hĂ€r tiden upptrĂ€dde kungens mĂ€n alltid till hĂ€st nĂ€r det var stort stĂ„hej pĂ„ gĂ„ng. Annars var de inga kungens mĂ€n. DĂ„ var de bara av den dĂ€r simpla och sekunda sorten som betalade skatt och alltid lĂ„g kvar sist pĂ„ slagfĂ€ltet nĂ€r striden Ă€ntligen var över.
NĂ€r en sĂ„dan drabbning vĂ€l hade satts i gĂ„ng gick den inte hejda mer och ingen kunde heller Ă€ndra slagets förlopp, för ingen sĂ„g nĂ„got i rök och damm och ingen hörde vad nĂ„gon gav order om nĂ€r hĂ€star skrek och mĂ€nniskor dog. UtgĂ„ngen av varje medeltida fĂ€ltslag var dĂ€rför oviss Ă€ven för dem som deltog tills dammet pĂ„ slagfĂ€ltet hade lagt sig och kungens kalfaktor gick runt bland de döda och stĂ€llde samman dagens blodiga balansrĂ€kning. DĂ€rför var det ocksĂ„ ont om ‘geniala’ fĂ€ltherrar förr: man kunde gott sĂ€ga att nĂ„gra sĂ„dana knappast fanns. Utom i ett fĂ„tal fall av större och mer lĂ„ngsiktigt strategiska övervĂ€ganden av det slag Alexande den store och Djingis kahn kanske gjorde? Napoleon? Han hade nog mest tur vid Austerlitz och Jena.

Mer tur Àn skicklighet?

Det Ă€r dĂ€rför mest en slump att de tre skandinaviska lĂ€nderna har de grĂ€nser de har i dag. Det kunde ha gĂ„tt nĂ€stan hur som helst nĂ€r de olika tronpretendenterna kivades som mest under medeltiden. Allra mest slogs de i det som senare skulle bli ‘Sverige’: det verkar ha varit dĂ€r som osĂ€kerheten om vad som var vad och vem som var vem var som störst.
DĂ„ kunde Sverige ha delats i tre med ett ‘Götaland’ som var ett eget rike eller kanske hörde till Danmark och ett ‘Svealand’ som kunde hade kallats Sverige. Och sĂ„ allting norr om Dalarna som kunde ha blivit
 norskt? Eller kunde hela ‘Sverige’ söder om DalĂ€lven ha varit danskt: det var det ingen som visste före Gustav Vasa. Det kunde ha gĂ„tt pĂ„ andra vis ocksĂ„.
Och sÄ nu senast: Harrison ska plöja den svenska historien i tolv program i TV4. Rivstartade med att köra över 10 000 Är av stenÄlder pÄ mindre Àn 45 minuter. Skickligt eller korkat? Hobbysnickare Timell Àr med pÄ ett hörn: i det första programmet hade han bytt snickarbrallorna mot en kostym av Àlghud och vantar av bÀverskinn. Men tÀnk om det i stÀllet var tvÀrtom? Att de hade jackor av bÀver och handskar av Àlgskinn pÄ stenÄldern? Det Àr det faktiskt ingen som riktigt vet. Och vad var det för grÀslig mössa Martin hade pÄ sig? Snudd pÄ lyteskomik. Som nÀr SVT klÀr ut mÀnniskor till Erik XIV och Gustav II Adolf med ovanligt lösa skÀgg för att visa hur kungligheter gifte sig förr i Sverige.
Varför finns det ingen i Sverige som kan göra program om historia i tv som de gör i Frankrike och England och Italien? NÄgon gÄng. Det ska vÀl inte vara sÄ jÀvla omöjligt?
Eller ocksÄ Àr det det? I stÀllet för historia i svensk televison: LassgÄrd och Persbrandt och en svÀrande, cigarettrökande och tuttvisande fru Bergström i 120 identiska och lika trista filmer om nergÄngna kommissarierna Beck och Wallander och superpolisreportern Annika Bengtzon?
Harrison & Timell? Nej tack, helst inte de heller. Timell springer bara omkring och larvar sig i rutan: han stannade i vĂ€xten nĂ„gonstans mellan sandlĂ„dan och Bullen. Hela karl’n Ă€r en förolĂ€mpning mot varje vuxen tittare. Lika hopplöst efter som Steffo i fyrans Nyhetsmorgon. Och Harrison mĂ„ste vara en av de trĂ„kigaste mĂ€nniskor som nĂ„gonsin har upptrĂ€tt i tv. Den som vill veta nĂ„got mer om svensk historia efter att ha lyssnat till honom kan inte vara riktigt klok. Jag skulle inte handla hos Hederliga Hasses Beg. Bil heller.