this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Får tala som hon vill

Inger Ljung är en av två nya programledare i SVT:s magasinsprogram Go’kväll. Hon var tidigare nyhetsreporter på Sydnytt och senast på Västerbottensnytt och började på sitt nya jobb i måndags.
Inger √§r fr√•n Sk√•ne, och nu h√∂r jag att ‚Äėuppr√∂rda tittare‚Äô har klagat √∂ver detta: de h√∂r inte vad Inger s√§ger.
Jag är ingen stor konsument av Go’kväll: jag tycker att det är ett mesigt och mediokert program som alltid tar upp garanterat ofarliga ämnen. Nu kommer Go’kväll att försvara sig med att detta är programmets själva idé: att vara bussigt och trevligt och inte utmana publiken.
Det är i så fall en dålig idé om den utförs som hittills i Go’kväll med Anja K och hattefnatten Starbrink som programledare. Det går att vara bussig och trevlig och ändå fräck och framåt utan att skrämma tittaren från apparaten.
Kanske Inger är bättre på det där än de andra. Jag tror att hon kan vara det.
Pekka Heino som är den andre av de nya tror jag inte ett dugg på. Verkar vara en riktig mespropp han med: det mesta jag vet om honom är att han aldrig missar att gå på röda mattan ihop med pojkvännen när det filmpremiär. Det är ingen stor merit i min bok.

Men nu var det allts√• Inger och det d√§r med hennes sk√•nska. Det √§r ju l√∂jligt. Jag har sett Inger flera g√•nger i b√•de Sydnytt och V√§sterbottensnytt n√§r dessa program s√§ndes nation wide mitt i natten och det √§r v√§l inget s√§rskilt med den: Inger talar ‚Äėb√§ttre‚Äô sk√•nska √§n de flesta.
Jag kunde förstå tittarnas reaktioner om det var någon som talade pitemål eller älvdalska [övdalsk på älvdalsmål] i teve: då skulle inte jag heller förstå mycket. Som om någon talade etruskiska i RAI och hela Italien bara satt och gapade.
Men nu pratar Inger skånska: hon är så snygg också att hon får tala som hon vill.

Varför är det ingen som undrar i stället varför alla röster i reklamfilmerna i teve talar gotländska i dag? Allihop. På en enda jävla gång. Och ingen enda finns som kan heller.
Varför gör de det? Köper människor fler ostbågar och blöjor och byter de till snabbare bredband varje dag om det är en gotlänning och inte en östgöte som står i butiken?
Men förut var gotländska inte på modet i reklammakarnas universum. Först snackade alla som Kålle och Ada och Glenn Hysén i tevereklamen tills jag tror att de i Göteborg sa ifrån själva: så löjligt blev det.
Sedan var det värmländska för hela slanten i tevereklamen och nu är det gotländska.
Varför då? Och hur länge dröjer det tills en vacker jämtländska vill sälja messmör och dambindor just till mig?