this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

En bergbestigares belöning

Lelle fyller Är i dag. Modig, alltsÄ. Den flygande. I fyran. Sextio.
Detta uppmĂ€rksammas stort i Dagens Nyheter pĂ„ den sida dĂ€r mĂ€nniskor – vissa mĂ€nniskor – Ă€lskar att visa upp sig varje gĂ„ng det Ă€r nĂ„got jĂ€mnt Ă„rtal pĂ„ gĂ„ng och berĂ€tta om vilka förtrĂ€ffliga personer de Ă€r och tala om vilka exklusiva hobbies de Ă€gnar sig Ă„t.
Lelle Ă€r “mĂ€kta stolt” över att vara den ende i sitt slag: flygande reporter pĂ„ TV4.
Men jag Àr Ànnu mer den ende mitt slag: jag kan ocksÄ flyga och det finns det inga andra pingviner som kan.

Bilden Äterges utan varje form av tillstÄnd
frÄn min favoritblogg assoluto

Förresten flyger Lelle inte sĂ„ mycket heller, fast jag tycker att han borde göra det lite oftare. Lelle rapporterar helst frĂ„n den allra mesta nĂ€rmiljön pĂ„ GĂ€rdet och DjurgĂ„rden i Stockholm. Den som alltid pratar kompost och krokus med en kolonist i Lill-Jansskogen kan knappast kallas ‘flygande’: dit cyklar jag frĂ„n Nyhetsmorgons studio pĂ„ TegeluddsvĂ€gen pĂ„ fem minuter.
Först till vĂ€nster ut pĂ„ LidingövĂ€gen och sĂ„ strax StorĂ€ngsvĂ€gen till höger och efter bara en minut tvĂ€rt till höger igen och blixtsnabbt in pĂ„ FiskartorpsvĂ€gen, förbi StorĂ€ngsbotten och nĂ„gra nergĂ„ngna bilverkstĂ€der och den gamla gasklockan och dĂ€refter en lĂ€tt vĂ€nstersvĂ€ng och lite uppför med Ryttarstadion inom synhĂ„ll och sĂ„ en vĂ€nstersvĂ€ng igen och förbi de gamla hopparbackarna dĂ€r ingen kastar sig ut pĂ„ skidor mer – det fanns tre stycken förut, men jag vet inte hur mĂ„nga som stĂ„r kvar i dag, vi höll mest till i den nĂ€st högsta som kallades SjĂ€lvmördaren och det förstĂ„r man ju varför sĂ„ hĂ€r efterĂ„t: den har skördat mĂ„nga vrickade tummar och brutna nyckelben – och sĂ„ en tvĂ€rnit just dĂ€r Drottning Kristinas vĂ€g slutar vid UgglevikskĂ€llan.
Vips Voilà! Hej, hÀr har ni mig: er egen flygande pÄ sin löddriga tjÀnstecykel. Lelle heter jag. Vi skulle bestÀmt snacka vitsippor och vÄrlök i dag.

Ett av Lelles finaste teveminnen Àr nÀr han tillsammans med en expert frÄn Brandskyddsföreningen skulle visa tittarna, strax bakom knuten frÄn fyrans studiolokaler dit han flugit pÄ sin cykel, hur man bÀr sig Ät med nyÄrsfyrverkerierna. Nu gick det inte riktigt som Lelle hade tÀnkt sig: man kunde tvÀrtom sÀga att det gick Ät fanders alldeles med fyrverkeriet. Innan allt var över lÄg experten pÄ rygg i snön och sprattlade i ett moln av sot och rök. Jag sÄg inslaget sjÀlv, och det var nÄgot av det vÀrsta jag upplevt pÄ lÀnge. Precis allting teve i n t e ska vara.
Men det tycker inte Lelle: Det kanske inte blev helt rÀtt. Men det blev jÀkligt bra television.
Enligt TV4:s lÄgt stÀllda standard, kanhÀnda. Men inte nÄgon annans. Nyhetsmorgon: ett program för barn mitt mellan dagis och skolstart.

Lelles ögonsten Àr en epatraktor och sÄ bestiger han gÀrna berg pÄ fritiden. Kebnekajse har besegrats fyra gÄnger och Lelle har Àven nosat pÄ Mount Everest men Ànnu bara vÄgat attackera första baslÀgret.
Lelle hoppas att ögonstenen en dag kan kvalificera sig till den Ärliga traktorparaden i Ljugarn pÄ Gotland.

NĂ€r Lelle inte bestiger berg och brĂ€nner av bengaler unnar han sig gĂ€rna “en riktigt torr Dry Martini”. Det kan han vĂ€l vara vĂ€rd, eller vad sĂ€ger du? Ålrejt, har du sagt det sĂ„: vi tar varsin, vi ocksĂ„.
SkÄl, Lelle. Och Grattis!

Lelles specialare: Martini Mountaineer