this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Dream team?

Birger Àr gÀst hos malliga Malou i TV4:s tantsnuskprogram Dagen efter. Han ska berÀtta om sina drömmar. Varför dÄ? De kan vÀl bara intressera honom sjÀlv? Och kanske hans terapeut?
Nu sitter han i alla fall dĂ€r i en fĂ„tölj och flinar sĂ„ dĂ€r fĂ„nigt in i kameran som bara Birger kan: han ska champagneluncha med Malou. Fast utan champagne. Birger tjĂ€nar pengar pĂ„ att upptrĂ€da som nykter alkoholist och krĂ€ver att alla andra ska vara radikalnykterister ocksĂ„. I Birgers vĂ€rld Ă€r det bara sĂ„dana mĂ€nniskor som rĂ€knas. Nu Ă€r Birger “stolt över att ha varit alkoholist”. Stolt?
Alla ska gĂ„ pĂ„ Anonyma Alkoholisters möten ocksĂ„. Varför skulle alla mĂ€nnsikor göra det? De “har Ă€ggkartonger pĂ„ vĂ€ggarna hos AA och vi tĂ€nder smĂ„ ljus och dricker kaffe dĂ€r”, berĂ€ttar Birger. Äggkartonger?? Aldrig i livet att jag skulle sĂ€tta min fot pĂ„ ett sĂ„dant konstigt stĂ€lle.
I dag har Birger en massa tingeltangel runt halsen och en urringad sladdrig svart t-shirt under en trist musgrÄ kavaj. Birger sÀger att han drömmer om Joakim ThÄström, sÄngare och frontfigur i gamla punkrockbandet Imperiet. Han ser ut och lÄter som om han Àr stolt över det. Jag tror att Birger tror att det Àr han som Àr ThÄström.

Birger till höger?

Nu pratar Birger om “en skĂ€rva av en bit”. Undrar vad han menar med det. Nu slĂ€tar han till kavajslagen och rĂ€ttar till fickorna. Birger flackar med blicken medan tvĂ„ andra medverkande talar om stand-up och sĂ€ger att man kan skĂ€mta om allting.
HjĂ€lp! Nu sĂ€ger Birger att han tycker att det var “jĂ€tteroligt” nĂ€r RAW Comedy Club drev hejdlöst med honom och hans elĂ€ndiga medverkan i Let’s dance. Det sĂ€ger sig sjĂ€lvt att Birger inte tycker. Han mĂ„ste bara sĂ€ga sĂ„, för Birger sliter som en slav för att sudda ut stĂ€mpeln som Sveriges största surpuppa.
Martin Stenmarck sitter i en annan fĂ„tölj. Han har en kavaj pĂ„ sig i ett slags silkigt lila tyg. En tittare chattar och frĂ„gar var Martin har köpt den. “PĂ„ H&M”, svarar Martin. “NĂ€r jag ser en sak som jag gillar brukar jag köpa den.” Birger som mest kör med svindyra smarta italienska svidar numera kan inte dölja en hĂ„nfull grimas. Men det fanns en tid nĂ€r Birger stal klĂ€der pĂ„ Myrorna. Det kan jag lova att Martin aldrig har gjort.
Nu Àr skumpan urdrucken och har malliga Malou snackat fÀrdigt med snubbarna. Martin ska sjunga en lÄt innan han gÄr hem. Ingen frÄgar Birger om han inte vill lÀsa en dikt ocksÄ. FrÄga mig inte varför.

Sjunger i Dagen efter