this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Det tycker inte jag

En lĂ€kare som heter Nisse pratar i telefon i TV4:s Nyhetsmorgon söndag: “Om vi Ă€r bussiga fĂ„r vi bussighet tillbaka.” Nisse vill att vi ska kramas och pussas och hĂ„lla om varandra mycket mer Ă€n vi gör. Han sĂ€ger att det Ă€r ‘genetiskt bevisat’ att mĂ€nniskan mĂ„r bĂ€ttre av att hjĂ€lpa. Hon tycker rent av om att hjĂ€lpa och vill inget hellre Ă€n att bistĂ„ bröder i berĂ„d. Vi blir sĂ„ glada och tacksamma dĂ„.
Men varför sĂ€ger de dĂ„ att ‘otack Ă€r vĂ€rldens lön’? Och mĂ€nniskor har slagit ihjĂ€l varandra sĂ„ lĂ€nge mĂ€nniskan har funnits. Är det ocksĂ„ genetiskt? Det tror jag mer pĂ„.
TV4:s VD Jan Scherman har gjort en god gĂ€rning. SĂ„ sent som i gĂ„r. Jo dĂ„, Janne höll upp dörren Ă„t en dam med “vĂ€ldigt mĂ„nga kassar”. I Göteborg. Vad fan dĂ„? Jag hĂ„ller upp dörrar Ă„t damer, och herrar med, mĂ„nga gĂ„nger varje dag. Jag ser inte det som en sĂ€rskilt ‘god gĂ€rning’. Jag trodde att det var vanlig simpel… artighet. SĂ„dant som man fick lĂ€ra sig hemma förr.
Jag reser mig upp i bussar ocksĂ„ nĂ€r sittplatserna tar slut. Även om jag Ă€r Ă€ldst av alla som Ă„ker. Det har jag alltid gjort. Det gĂ„r automatiskt och Ă€r ingenting jag tĂ€nker nĂ€rmare pĂ„. Är jag ‘godare’ Ă€n andra bara dĂ€rför? Det tycker inte jag.
Man ska vara ‘snĂ€ll mot sig sjĂ€lv’ ocksĂ„. Det Ă€r en tant och en farbror i studion som sĂ€ger det. Man ska ‘ta vara pĂ„ sig och landa i sig sjĂ€lv’ nĂ€r man kommer hem efter en hĂ„rd arbetsdag i skogen. Jag tycker att det verkar vara mer egoistiskt Ă€n att utföra en god gĂ€rning.
Och… ‘landa i sig sjĂ€lv’? Kan man ‘landa i nĂ„gon annan’ ocksĂ„? Hur gör man dĂ„?

Veckans svÄraste frÄga i teve: Hur kommer det sig att fler mÀnniskor hamnar pÄ akuten med benbrott pÄ vintern Àn i juli? Det Àr vilda Tilda som inte riktigt fattar hur saker och ting hÀnger ihop. Eller Àr hon mer vansinnig Àn vild?

HÀnder sÀllan pÄ midsommar