this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Dåligt vägval i Västerbotten

Nu ska du inte deppa ihop bara för att det är höst och börjar bli mörkare ute. Det säger en liten lattjo farbror i TV4:s Nyhetemorgon lördag till mig och programledare Jeppe Dödtrist-Dysterkvist. Om du inte kan gå ut för att det regnar: sjunk ner i soffan där hemma och tänd några blockljus och kura ihop dig med någon du tycker om. Det låter mer som… hångel, tycker jag. Varför säger inte farbrorn i fyran det då?

Finurlig farbror i fyran

Förresten går det väl att gå ut även om det regnar? Det vet varenda människa som har en hund. Och blockljus: vad är det för något? En klump fyrkantigt stearin? Måste ljusen vara fyrkantiga? Går det inte lika bra med de gamla hederliga, runda? Hånglar man inte lika framgångsrikt annars?
Men om man inte har någon att hångla med? Det kan finnas så många som fler än två miljoner människor i Sverige som lever ensamma och fler än 350 000 bara i Stockholm. Hur gör de för att inte bryta samman inför det annalkande boreala mörkret. De kanske ‘myser’ i sin soffa i stället? Så där som de gör i reklamen i teve. Men bara på fredagar. Med en bira och en påse chips och kanske Idol med Jidder och Doobidoo med Lasse Kroniker?

Klart bättre än Jidder
Le Baiser Kyssen
Auguste Rodin 1890

Gör människor i allmänhet så där varje fredagkväll under årets sju åtta mörka månader? Att de hånglar förstår jag ju. Men de som inte gör det: sjunker de liksom in bland bolstren och bara ‘myser’ långt där inne i soffans djup? Verkar väldigt improduktivt, tycker jag. Och Jidder? Blir man inte ännu mer ledsen då? Det skulle aldrig falla mig in att ‘mysa’ på en fredag. Ingen annan dag heller.
En annan trist och tråkig typ som kallas Morgonens gäst är Torgny Lindgren. Han är akademiledamot och framgångsrik författare, men säger nu att han aldrig skulle ha blivit vare sig det ena eller andra: Torgny har ägnat sig åt fel yrke i ett helt liv. Han skulle egentligen ha gjort något alldeles annat i stället: Torgny skulle ha varit skogsbonde i Västerbotten. Kanske byggt ett litet hus och grävt några diken. Otur för honom att han inte kom på det för 50 år sedan.
Om Torgny menar vad han säger har han kanske suttit i vägen på stol nummer nio i Svenska Akademien också?

Har levat i onödan?