this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Blott Norge norska hallon har?

Har du lagt mÀrke till att televisionens meteorologer brer ut sig mer och mer i rutan. De har synpunkter pÄ nyheterna och nÄgra försöker rent av ta över som programledare. Nyllet och Madde och Ullis: framtidens kÀndisar och stjÀrnor frÄn teve.
Nu stÄr den dÀr norskan i TV4 och rör i ett syltkok tillsammans med en konditor som Àr dÀr för att koka marmeladen sjÀlv. Varför gör hon det? Hon ska ju berÀtta om vÀdret: det Àr hennes jobb. Inte att kladda med saft i en kastrull.
Men nej, inte nu lÀngre. Hon tycker till om de svenska hallonen ocksÄ. De Àr för smÄ, klagar hon. De hallon som vÀxte i hennes förÀldrars trÀdgÄrd nÀr hon var liten var mycket mycket större. SÄ det sÄ.
Och varför pratar hon sÄ konstigt? Jag har bott i Norge och har ingenting emot att nÄgon talar norska i svensk teve. Men den norska hon talar finns ju inte: det Àr bara hon som pratar sÄ. Tone Àr sÄ mÀrkvÀrdig att hon talar ett eget sprÄk. Det vet jag ingen som har gjort förut. Utom kanske Edvard Persson.

Pratade ocksÄ konstigt

SĂ„ dĂ€r höll ju inga meteorolger pĂ„ förr. Curry Melin och John Pohlman och den alltid lika skitskraja Åsa BodĂ©n. Jo, kanske Pohlman lite grand. Han hade för sig att han kunde lira jazz som Fats Waller och Mose Allison och Jelly Roll Morton ocksĂ„.
Tur att inte Tone och Nyllet tror det: det rÀcker med att Steffo lÄtsas vara gittarhjÀlte i fyran. I dag Àr meteorolgerna i teve experter ocksÄ. Klimatexperter. DÀrför skriver de böcker om klimatförÀndringar och global uppvÀrmning och reser omkring och hÄller föredrag om detta. Alla tycker likadant ocksÄ: det Àr mÀnniskans fel att klimatet blir varmare. Det mÄste de tycka, för det har Maria mupp bestÀmt. Annars fÄr de inte ge ut nÄgra böcker och hÄlla nÄgra föredrag heller.
Men tÀnk om det Àven finns andra orsaker? Hur pÄverkas jordens klimat av det som intrÀffar pÄ solens yta? Finns det nÄgon som riktigt vet det? Vad har jordbruket för effekter pÄ klimatet? Och dÄ menar jag inte bara bönderna.
Sedan Àr det en alldeles annan sak att mÀnniskor bör lÄta bli att skita ner sÄ förbannat överallt i alla fall. Maria mupp kunde börja med att arrangera sitt privatliv pÄ ett sÄdant sÀtt att hon inte mÄste flyga fram och tillbaka mellan Stockholm och Helsingfors titt som oftast.
VadĂ„ ‘experter’? De dĂ€r meteorologerna i teve kan ju knappt tala om vad det ska bli för vĂ€der i eftermiddag. Men Tones knyckiga koreografi framför vĂ€derkartan Ă€r alltid lika komisk att se.

Miljöbovar och klimatligister?