this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Än sen: jag kan också skala en lök

Det är lika bra att säga det på en gång: den människan är gräslig!

Jag har olyckligtvis och mot min vilja träffat på landets i särklass dumdrygaste människa. Nej, inte in real life men så nära verkligheten man kan komma.
Den jag talar om förekommer mest i TV4 så klart och heter Sigrid Bárány. Hon är översättare egentligen men även sedan några veckor Sveriges mästerkock.
Sigrid har blivit utsedd av en tjock och ohyfsad kock från Göteborg och token på Tullgarn och en som jag tror heter Aïoli och har gått livsmedelsprogrammet på Ekebygymnasiet i Uppsala.
Aïoli tävlade i VM i matlagning en gång och jag har för mig att han kom näst sist då. Jag nämner det bara för att du ska förstå vilka giganter vi har att göra med.

Det är därför Sigrid flänger runt i rutan som en ekorre på syra och du bör ta betäckning när hon dyker upp nästa gång: någon mer arrogant och nedlåtande människa har inte setts under det här årtusendet. Sigrids groteska självöverskattning är av det mer magnifika slaget och varje gång jag ser henne tror jag att Sigrid ska spricka av uppblåst högfärd. Det är riktigt otäckt.

Och alltihop bara för att dummerjönsen har lagat lite mat i teve. Vad är det med det: det har snart varenda människa i landet gjort utom jag, men det kan hända att jag kan slänga ihop en salade niçoise och steka en perfekt schweizerschnitzel i alla fall.

Sigrid uppträder med omåttliga anspråk: hon verkar tro att hon är en rockstjärna på världsturné och kräver att bli bemött som en sådan. Jag ger mig fan på att hon har en kravlista på vad som ska finnas till hands när hon är ständig gäst hos Dykar-Jenny och Steffo sexåring i TV4:s Nyhetsmorgon: allt från ögonfransböjare och champagnevisp till personlig tränare och egen limousin.

Och så hon ser ut och vilka gräsliga kläder: helt i samma underklass som Sigrids uppträdande i övrigt.

Sigrid har samlat ihop ett gäng recept och satt samman till en kokbok också. Därför kallar hon sig numera författare.
Sigrids högsta önskan i livet är att bli tevekock. Ojvoj!

Det är inte så märkvärdigt att laga mat som särskilt TV4 försöker lura i sina tittare. Människor har lagat mat jämt utan att gestikulera så förtvivlat som alla matlagare gör i dag så snart de tror att kameran är på.
Utan televisionen hade alla kockar och kockor framlevt sina dagar i inpyrda små kök och varit okända för alla utom smörgåsnissen och honom i disken.

Det är som med Ingemar Stenmark på sin tid: ingen hade tittat på honom i teve heller. Om det inte hade varit för den där lilla klockan i nedre högra hörnet på apparaten. Utan den hade alla åk sett likadana ut och alla hade åkt lika fort, för den genomsnittlige tevetittaren kan inte av sig själv skilja den ena hundradelen av en sekund från den andra.

Jag vet inte, men det kanske är därför de envisas med att laga mat på tid i teve också. För att alla potatisar kokar lika fort annars och alla suffléer sjunker ihop efter lika många minuter.

Laga mat på tid! Hur kan någon komma på något så dumt? Jag trodde att mat skulle lagas med omsorg och känsla och inte i flåsande och flygande fläng.
Jag har aldrig hört en hovmästare säga till en gäst: Jag hoppas att sjötungan ska smaka. Vår kock har satt personligt rekord i dag: 7.53.25. Inte illa, vad? Med godkänd vind i ryggen också!

Men Mat-Tina har världsrekorden i alla matlagningsgrenar som finns: förrätt, varmrätt och dessert. Och så några hundra till. Jääättegott!
Men det är inte du som ska ha maten Tina lagar medan hon låter sina såsvåta fingrar löpa skälmskt längs kastrullkanten. Den ska kameran ha.

Gärna det. Hellre Tina än Sigrid, i all fall. Tvi vale, vilken sop(p)a!