this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

SĂ„ lite sprit finns inte

Alla de dÀr dÄrarna som numera syns i teve hela tiden: var kommer de ifrÄn? Eller Àr det sÄ att mÀnniskor förvandlas till idioter i dag sÄ snart de stÀller sig framför en tevekamera? Kokar kolan pÄ alla dÄ? Eller bara pÄ vissa? Finns det sÀrskilda krav pÄ hur dum man mÄste vara för att fÄ hÀnga med: IQ fÄr inte överstiga kragnumret? Alla med samma kvot som svettremmen i hatten Àr överkvalificerade och fÄr dÀrför inte vara med och sprattla i teve.
Det spelar ingen roll vad det Àr för program heller: det Àr samma förfÀrliga soppa överallt. Politiker och pellejöns Àr i dag tvÄ likvÀrdiga begrepp i teve. Vad Àr det som gör att mÀnniskor Àlskar att framstÀlla sig i sin sÀmsta skepnad? Inför publik, dessutom. Det finns de som bara sjunger i duschen och nÄgra gör det knappast ens dÀr för att de kÀnner sin sjÀlvklara begrÀnsning. Men i teve sjunger sÄ att sÀga alla fast nÀstan ingen borde. Det skulle aldrig en pingvin göra.
Man kunde ju förstÄ om de medverkande kom frÄn nÄgon stackars hjÀlpklass pÄ det forntida 50-talet: de Àr av den dÀr sorten som Àter metmask och badar i falu rödfÀrg hos Erik & Mackan. Men i dag Àr det programledarna som nÀstan alltid Àr vÀrst.

Aldrig i duschen

I varje tevekanal ska programledarna Àta och dricka i direktsÀndning ocksÄ. Allra mest i fyran. DÀr gÀller dÄ den omvÀnda principen mot nyss: endast det bÀsta kÀket och den dyraste spriten duger Ät dummerjönsarna i Nyhetsmorgon. FÄr de dÀr mÀnniskorna ingen mat hemma? Betalar TV4 sina medabetare sÄ dÄligt att de inte har rÄd att ta en pucko och en mosbricka special i korvmojen pÄ vÀg hem frÄn jobbet?
En sjavig karl i skinnpaj och med hopplöst omodernt stuk av svĂ€ngig söderkis som svarar pĂ„ tittarnas frĂ„gor i fyran ibland kallar det stĂ€ndiga Ă€tandet och drickandet i kanalens program för ‘konsumentupplysning’.
“Ja men hörru Fritte, det hĂ€r var ju skitgott!” hojtar en rödmosig Steffo varje fredag och visar upp ett urdrucket glas i rutan. Vad Ă€r det för ‘konsumentupplysning’?
Betalar gratisfrukostÀtarna i fyran skatt för tryffel och ostron och whisky för 3 000 kronor centilitern varje morgon?

Varför mĂ„ste Steffo alltid visa upp humrar och sparris och jordgubbar i champagne i arrogant nĂ€rbild medan han flinar elakt och enfaldigt rakt in i kameran: “Och vad har ni sjĂ€lva pĂ„ frukostbordet? Hehehe.”
Och stackars Saft fyller pĂ„ med munnen full av löjrom och parmesan: “Jo jo, det Ă€r tufft att jobba pĂ„ fyran pĂ„ morgonen. Höhöhö.” Saft Ă€r en second hand copy av Steffo. Fast allra helst vill Saft bli “en ny Bengan” nĂ€r han blir stor. Han har sagt det sjĂ€lv. Endast i fyran: kanalen som stinker av svettig beskĂ€ftighet.
SÀtt en kork i halsen pÄ idioterna. Eller drÀnk dem i en tunna taskig Chardonnay Cherkassy.

Redan till fruksot i TV4

PS. HÀromdagen pÄstod Steffo i direktsÀndning att ingen nÄgonsin dricker mer Àn en centiliter i nÄgot av fyrans program. En centiliter? Det Àr ju inte ens en fingerborg. SÄ lite sprit finns inte. Och om det fanns skulle jag hellre lÄta bli att dricka alls.
Men sÄ ser det ju inte ut i direktsÀndning pÄ fredagar. DÀr hÀller Steffo och andra i sig mest hela tiden ur mÄnga glas frÄn flera flaskor som Fritte har svajat in med i sin vinkorg. Och Malous klimakterieprogram Efter tio. Det Àr inte just nÄgra fingerborgar Malou serverar skumpa ur till sina gÀster dÀr heller.

Varför ljuger Steffo och fuskar i allt han gör? MÄste man göra det i fyran? Varför talar han i skinnpajen inte heller sanning? Han som kallar sig ombudsman och skryter med att han Àr gÀstprofessor. DS.

Farbror 1 centiliter?