this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Aldrig president

HallĂ„ dĂ€r, Nyhetsmorgon i TV4! Det Ă€r inte alls “alltid en president” som Ă€r avbildad pĂ„ USA:s dollarsedlar. PĂ„ the 100 dollar bill syns diplomaten och uppfinnaren av Ă„skledaren samt grundaren av landets första offentliga bibliotek med mycket mera Benjamin Franklin tydligt.
Franklin kunde Àven titulera sig författare, boktryckare, politiker, vetenskapsman, musiker och satiriker. Han var ocksÄ en av de sÄ kallade Founding Fathers som bland annat författade och undertecknade den amerikanska sjÀlvstÀndighetesförklaringen den 4 juli 1776. FrÄn september 1782 till april 1783 var Franklin Àven USA:s ambassadör i Sverige.

Tiodollarsedeln saknar ocksÄ president. Den pryds i stÀllet av ett portrÀtt av USA:s förste finansminister Alexander Hamilton. Bara fem rÀtt av sju möjliga. Det Àr dÄligt: har Nyhetsmorgon aldrig varit i USA?

Detta med anledning av att Nyhetsmorgon uppmÀrksammar att Sverige ska fÄ nya sedlar hösten 2015. Förut hade vi alltid kungar pÄ vÄra sedlar och pÄ valörerna 500 och 1000 kronor syns fortfarande Karl XI och Gustav Vasa.
Men det ska bli Àndring pÄ det nu. Selma och Jenny Lind och Carl von Linné fÄr ge plats Ät Astrid och Evert och Greta Gustafsson. Ingmar Bergman kommer att vara vÀrd 200 kronor och Birgit Nilsson 500. Allra dyrast Àr Dag Hammarskjöld pÄ tusenkronorssedeln.

Den enda riktigt stora svenska kulturperson som saknas Àr Majistern. Men det Àr inget förbiseende av Riksbanken: det beror pÄ att man helst ska vara död innan man hamnar pÄ en sedel.

Notoriske programledarpuckot Saft tycker att Ingemar Stenmark borde ha funnits pÄ nÄgon sedel. Den dÄren har inte fattat nÄgonting: den hÀr gÄngen skulle det vara personer som gjort sig kÀnda inom kulturen och inte sÄdana som har slagit en tennisboll över nÀt en gÄng mer Àn motstÄndaren.
Annars hade vi haft sedlar med Björn Borg och Ingo och Magda och Gunde ocksÄ. Och Svenne Berka bÀst pÄ plan!

HĂ€r Ă€r förresten ett förslag till en ‘reservsedel’ med valören 99 kronor.